Hoppa till huvudinnehåll

Flyg från London med 33 passagerare ombord landade på Arlanda – bröt mot svenskt förbud

British Airways-plan lyfter från Berlin 2019.
Arkivbild. British Airways-plan lyfter från Berlin 2019. British Airways-plan lyfter från Berlin 2019. Bild: EPA-EFE/All Over Press British Airways

Ett British Airways-plan med 33 passagerare ombord landade på Arlanda i Sverige på lördagsmorgonen trots att Sverige förbjudit flygningar för passagerare från Storbritannien till Sverige. Det svenska förbudet är i kraft till den 31 december i år.

Med på resan fanns fyra finländska medborgare som skulle resa vidare till Finland, rapporterar flera svenska medier.

Enligt den svenska Transportstyrelsen råder absolut flygförbud för persontrafik mellan Storbritannien och Sverige, för att hindra att en ny muterad variant av coronaviruset ska sprida sig från Storbritannien.

Enligt Aftonbladet tror Transportstyrelsen att det kan ha förekommit ett missförstånd som ledde till att flygplanet ändå åkte mellan länderna. Transportstyrelsen har nu informerat British Airways om förbudet. Transportstyrelsen har också informerat det brittiska luftfartsverket om fallet.

Nyhetsbyrån STT skriver med hänvisning till Svenska Dagbladet att de 29 svenska medborgarna fick åka hem efter att ha träffat läkare. De uppmanades isolera sig. De fyra finländarna uppges ha fått flyga vidare till Helsingfors.

Enligt Expressen kontaktade gränspolisen smittskyddsläkare med anledning av flyget från Storbritannien, men det fanns inte skäl för karantänsbestämmelse. Svenskarna tilläts resa in i Sverige och de coronatestades inte.

De fyra finländarna fick mellanlanda i Sverige. Gränspolischefen Patrik Engström säger till Expressen att det handlade om en familj med små barn.

STT, SVT, SR, Aftonbladet, Expressen