Hoppa till huvudinnehåll

Astra Zenecas vd: Vi har hittat det vinnande receptet – vaccinet kan börja användas av britterna redan om en vecka

Det brittisk-svenska läkemedelsbolaget Astra Zenecas vd Pascal Soriot under en tillställning i Sydney, Australien i februari 2020.
Det brittisk-svenska läkemedelsbolaget Astra Zenecas vd Pascal Soriot under en tillställning i Sydney, Australien i februari 2020. Det brittisk-svenska läkemedelsbolaget Astra Zenecas vd Pascal Soriot under en tillställning i Sydney, Australien i februari 2020. Bild: AFP / Lehtikuva Pascal Soriot

Det vaccin som brittisk-svenska Astra Zeneca har tagit fram är nu precis lika effektivt mot covid-19 som Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin, enligt AstraZenecas chef Pascal Soriot. Sunday Times rapporterar att brittiska läkemedelsmyndigheter kan komma att godkänna det redan på måndagen.

Det vaccin som läkemedelsbolaget Astra Zeneca tagit fram tillsammans med forskare vid Oxforduniversitetet är både billigare och lättare att lagra än Pfizer-Biontechs vaccin som började användas i EU-länderna i dag.

Tillsvidare har den europeiska läkemedelsmyndigheten gett grönt ljus endast åt Pfizer-Biontechs vaccin, men Modernas coronavaccin kan komma att godkännas av myndigheten så snart som den 6 januari.

Det var något av en besvikelse då Astra Zenecas vaccin inledningsvis uppvisade en skyddseffekt på bara 62 procent hos patienter som fick två standarddoser av det.

Hos patienter som först fick en låg dos och sedan fick en standarddos var skyddseffekten däremot 90 procent. Sammantaget i båda grupperna var skyddet drygt 70 procent.

De främsta konkurrenterna Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin har visat skyddseffekter på 95 respektive 94.5 procent.

Vi tror att vi har hittat det vinnande receptet

Nu säger Astra Zenecas vd Pascas Soriot till Sunday Times att forskarna utarbetat ett "vinnande recept" och att nya resultat kommer att visa att företagets coronavaccin är minst lika effektivt som de främsta konkurrenternas vaccin.

Enligt Soriot har Astra Zenecas vaccin nu en skyddseffekt på 95 procent och dessutom ger det ett "100 procent effektivt" skydd mot allvarlig covid-19, som annars skulle tvinga patienten att söka sjukhusvård.

AstraZenecas vaccin är inte av samma mnra-typ som de främsta konkurrenternas vaccin.
Astra Zenecas vaccin är inte av samma mrna-typ som de främsta konkurrenternas vaccin. AstraZenecas vaccin är inte av samma mnra-typ som de främsta konkurrenternas vaccin. Bild: AFP / Lehtikuva Astra Zeneca

Astra Zenecas vaccin väntas bli godkänt av den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA under de kommande dagarna, kanske redan på måndagen.

Enligt flera brittiska tidningar kan vaccinationerna med det här vaccinet i så fall inledas i Storbritannien redan den 4 januari.

Storbritannien inledde vaccinationerna med Pfizer-Biontechs vaccin redan den 9 december.

Källor: AFP, Daily Mail, Sunday Times