Hoppa till huvudinnehåll

Har du tatueringar? När bläcket blir trendigare stiftar EU ny lag – tusentals skadliga ämnen ska bort

Någon tatueras.
På bläckförpackningarna måste det i framtiden finnas separata varningar om till exempel nickel, som kan orsaka allergiska reaktioner. Någon tatueras. Bild: Lehtikuva tatuering

Du som vill ha en tatuering kan dra en lättnadens suck - nu blir det betydligt tryggare att tatuera sig. Den 4 januari förbjuder EU tusentals ämnen som förekommer i tatueringsbläck, på initiativ av Europeiska kemikaliemyndigheten.

Tatueringar blir allt vanligare. Därför ska kemikalierna i bläck för tatueringar, microblading och permanent pigmentering begränsas med en ny förordning.

– Just nu finns det ingen specifik lagstiftning för tatueringar, varken i Finland eller i andra europeiska länder, säger Hanna Korhonen som är konsultativ tjänsteman på Social- och hälsovårdsministeriet.

– Därför finns det press på att skapa begränsningar. Speciellt då tatueringar är så vanliga nu för tiden, säger hon.

Mies näyttää käsivarrestaan tatuointia kännykkäkameralla kuvaavalle naiselle.
Tatueringar blir allt vanligare. Här har någon tatuerat Anders Tegnell på armen. Mies näyttää käsivarrestaan tatuointia kännykkäkameralla kuvaavalle naiselle. Bild: Daniel Ivarsson Anders Tegnell,Sverige,tatuering

Nej tack till tungmetaller

Den här begränsningen är ovanligt bred, också enligt europeiska mått. Det rör sig om tusentals ämnen som bläcket inte får innehålla.

Vi kan till exempel vinka hejdå till tungmetaller som bly och kadmium.

En man med vaken överkropp som är tatuerad. Han håller i en öl. Huvudet syns inte, bilden är avskuren vid axlarna.
Vissa ämnen som finns i tatueringsbläck kan orsaka cancer. De ska förbjudas nu. En man med vaken överkropp som är tatuerad. Han håller i en öl. Huvudet syns inte, bilden är avskuren vid axlarna. Bild: Yle / Pekka Sipilä tatuering

Finland är en av föregångarna då det gäller tatueringssäkerhet och arbetsetik inom området.

– Men det är bra att vi går mot en säkrare riktning, säger Tony Raita, som är ordförande för Finlands tatueringskonstnärsförening.

Tony Raita tatuerar en kund.
– Finland är bra på tatueringssäkerhet, säger Tony Raita som är ordförande för Finlands tatueringskonstnärsförening. Tony Raita tatuerar en kund. Bild: Lehtikuva tatuering,Tony Raita

Vad betyder det här för Finland, i praktiken?

Rent praktiskt kommer förordningen att tvinga bläcktillverkare att hitta ersättande ingredienser för de förbjudna.

Samtidigt kan privatpersoner beställa produkter från andra länder, vars innehåll inte går att kontrollera.

I Finland är kontrollen av professionella produkter bra, säger Petteri Talasniemi som är överinspektör vid Säkerhets- och kemikalieverket.

– Finska tatueringsartister har gjort riktigt bra självkontroll. Situationen i Finland är betydligt bättre än i flera andra länder.

Microblading.
Också bläck som används för microblading, alltså tatuering av ögonbrynen för att de ska se fylligare ut, ska ses över. Microblading. Bild: Mostphotos tatuering,microblading

Största risken: en ful tatuering

– Tatueringskonstnärer borde i framtiden kunna förse kunder med information om vad bläcket innehåller, säger Talasniemi.

Att ta en tatuering är alltid en risk. Men gör man det hos någon professionell minskar riskerna. Till exempel minskar noggranna instruktioner om hur man ska ta hand om en ny tatuering infektionsrisken.

Nicolas Kluger är hudläkare vid Hud- och allergisjukhuset i Helsingfors. Han säger att de vanligaste problemen med tatueringar är allergiska reaktioner, men att de i allmänhet är säkra att ta.

– Men de är permanenta. Så den största nackdelen är väl en ful tatska.

Källa: STT

Är du tatuerad?

Ja
52.5% (371 röster)
Nej
47.5% (336 röster)
Antal avgivna röster: 707