Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du köpa fyrverkerier – försäljare förväntar sig rekord trots inställda nyårsuppvisningar

Fyrverkeriuppvisning.
På grund av coronaepidemin har flera städer landet över ställt in sina fyrverkerier. Det blir inget stort spektakel i bland annat huvudstadsregionen, Åbo och Vasa. Fyrverkeriuppvisning. Bild: 1999-2009 Peter Kirillov fyrverkeripjäser,fyrverkerier

I dag har försäljningen av fyrverkeripjäser börjat. De säljs fram till nyårsafton.

I år ser nyåret annorlunda ut med tanke på den rådande situationen. Flera städer, bland annat Helsingfors, Vasa, Jakobstad och Karleby, har ställt in sina traditionella fyrverkeriuppvisningar.

I huvudstadsregionen rekommenderar coronakoordineringsgruppen att också privatpersoner undviker att skjuta raketer i år.

– Jag undrar var rekommendationen bygger på. Den kan inte motiveras med att användningen av fyrverkerier riskerar att överbelasta intensivvården, säger Niila Rajala som är vd för Suomen Ilotulitus Oy.

Kom ihåg det här då du använder fyrverkerier

Skyddsglasögon! Kom ihåg att både den som skjuter raketen och åskådarna, ska ha skyddsglasögon. Raketer som flyger åt fel håll försorsakar ögonskador hos personer i publiken varje år

Bruksanvisning! Bekanta dig noggrant med fyrverkeripjäsens bruksanvisning i förväg, och följ instruktionerna. Använd en lämplig ställning för att stöda raketen då den skjuts. Välj platsen där fyrverkerierna skjuts så att användningen inte förorsakar fara för människor, byggnader, bilar eller annan egendom. De får heller inte orsaka onödigt besvär till exempel för ljudkänsliga personer eller för hus- eller sällskapsdjur.

Riktning! Kom ihåg att raketer och deras styrkäppar faller ned igen efter att pjäsen avfyrats. Undvik därför att anordna fyrverkerier mitt i bostadsområden - föredra hellre öppna platser där pjäserna kan avfyras tryggt - platser som åkrar, planer, tomma parkeringsområden eller vattenområden.

Ålder! Det är förbjudet för minderåriga att använda fyrverkerier i alla situationer – också i sällskap av en vuxen. Som vuxen person, var ansvarsfull och ge inte fyrverkerier åt minderåriga.

Tålamod! Försök inte tända på nytt en raket som inte fungerar, utan vänta åtminståne 10 minuter förrän du närmar dig raketen. En raket kan göras ofarlig genom att hålla den länge i ett vattenämbar.

Nykter! Använd inte raketer då du är berusad.

Städa! Sköt om för din egen del att inga skräp lämnas efter. Samla använda raketer, käppar och annat som blir kvar i omgivningen i en sopsäck och släng dem senast nästa dag. Oavfyrade raketer kan vara farliga, speciellt för barn.

Du får aldrig...

  • Tända pjäser inomhus om de är avsedda för utomhusbruk.
  • Skjuta raketer från en bostadsbalkong.
  • Tända pjäser i din hand.
  • Luta dig över en fyrverkeripjäs när du tänder den.
  • Rikta pjäsen eller kasta en tänd pjäs mot människor, byggnader, annan egendom eller brännbara ämnen.
  • Använda smällare.
  • Modifiera eller kombinera de produkter du köpt.
  • Ens överväga användningen av andra produkter än de som säljs i affärer. De allvarligaste olyckorna förorsakas uttryckligen av självgjorda pjäser!

Källa: Säkerhets- och kemikalieverket Tukes

Jag förstår inte hur fyrverkerier skulle påverka antalet coronafall

Enligt Rajala har intensivvårdens kapacitet inte påverkats av fyrverkerier på många år.

– Alkoholbruk sätter mera käppar i hjulen för vården än fyrverkerier gör, säger han.

Rakettitukkus vd Antti Aitto-oja förstår inte heller huvudstadsregionens rekommendationer.

– Om man tillbringar nyår med sin familj, som vi också har gjort på julen, så ser jag inte hur fyrverkerierna skulle påverka antalet coronafall, säger han.

Fyrverkeripjäser.
Raketer får skjutas först klockan 18 på nyårsafton fram till 2 på natten den 1 januari. Fyrverkeripjäser. Bild: Lehtikuva fyrverkeripjäser,fyrverkerier

Prognos: Rekordår för raketer

Försäljare tror att städernas inställda fyrverkeriuppvisningar kommer att öka försäljningen bland privatpersoner.

På Rakettitukku förväntar sig Antti Aitto-oja att försäljningen når samma nivå som år 2017, som var ett rekordår för dem.

– Fyrverkerier har en lång tradition. Nu när det inte är möjligt att se på uppvisningar kan det sänka tröskeln för att köpa fyrverkerier själv, säger han.

Välj en bra plats, så blir det definitivt en bra nyårsafton

Både Rakettitukku och Suomen Ilotulitus Oy påminner om säkerhet vid användning. Aitto-oja uppmanar att läsa bruksanvisningen i god tid innan du går ut och skjuter.

– Och ha på dig skyddsglasögon. De är obligatoriska för den som skjuter, men man hoppas att de som är med också använder dem. Välj en bra och rymlig plats, inte för nära människor eller byggnader, så blir det definitivt en bra nyårsafton.

Källa: STT

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Nyår i Pojo. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,raket