2020 var året då samhället över en natt ställdes på ända. I januari och februari talade man om ett mystiskt virus långt borta i Kina, Wuhan-viruset, som vi inte behövde oroa oss för. Före mars var slut hade vi fått uppleva beredskapslagar, stängda skolor, tomma gator och ett stängt Nyland. Vi har samlat de största coronanyheterna från året som gått.
Januari 2020
De första rapporterna om ett nytt virus strömmar in, först från östra Asien, men i redan i slutet av månaden också från olika delar av Europa. Världshälsoorganisationen utlyser internationellt nödläge men rekommenderar inte begränsningar av resande.
17.1 – Första gången viruset nämns i Svenska Yles nyheter
24.1 – De första coronafallen bekräftas i Europa
29.1 – Första fallet i Finland
30.1 – WHO utlyser internationellt hälsonödläge
Världshälsoorganisationen ser ändå inga skäl att begränsa resandet till och från Kina eller handeln med Kina på grund av coronaviruset. Flera flygbolag, bland dem Finnair, ställer ändå in flyg på grund av smittorisken.
Februari
Världen håller andan och följer med när resenärer evakueras från Wuhan och tusentals turister ombord på kryssningsfartyg och på hotell sätts i karantän. När de första finländarna smittas börjar fler och fler inse att viruset inte längre bara är ett avlägset hot.
2.2 – Finland börjar evakuera folk från Wuhan
5.2 – Kryssningsfartyget Diamond Princess sätts i karantän
25.2 – Finlandssvenskar fast på Teneriffa
26.2 – Första finländaren med konstaterad smitta
En finländsk kvinna som rest från norra Italien till Helsingfors bekräftas ha coronasmitta. Kvinnan tog själv kontakt med hälsovården och hann bara ha närkontakt med två personer innan hon isolerades. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts överläkare Asko Järvinen (bilden) håller presskonferens.
27.2 – Regeringen informerar om att Finlands beredskap är god
Mars
I början av mars inser de finländska beslutsfattarna att det finns stor risk för att viruset kan spridas också här. Den 16 mars meddelar regeringen att man för första gången sen krigsslutet börjar tillämpa paragrafer i beredskapslagen. Internationellt får Finland beröm för sina beredskapslager och förmåga att hantera krisen. Sanna Marin blir en världskändis på den politiska scenen.
12.3 – Nu tar också Finland viruset på allvar
12.3 – Stafettkarnevalen, Pampas nationaldag och valborgsfirandet ställs in, Norge och Danmark stänger skolor
16.3 – Beredskapslagarna tas i bruk
22.3 – Finländarna beger sig ut i skog och mark
28.3 – Gränserna till Nyland stängs
April
Epidemins och nedstängningarnas ekonomiska konsekvenser väcker oro. Försörjningsberedskapscentralens affärer med skyddsutrustning visar sig vara mindre lyckade. Sverige väljer en egen linje som personifieras av statsepidemiolog Anders Tegnell. Epidemin når sin kulmen i Finland och smittfallen börjar avta.
1.4 – Var femte företagare är rädd för konkurs
4.4 – Sveriges strategi förbryllar
9.4 – Skumma affärer med skyddsutrustning
14.4 – Motstridigt om munskydd
15.4 – Nylands gränser öppnas
21.4 – Det värsta är över för Finlands del
Forskare vid Institutet för hälsa och välfärd bedömer att epidemitoppen är passerad och att Finlands strategi har fungerat bra.
Maj
Antalet smittade och döda har sjunkit stadigt sedan toppen i början av april och samhället börjar öppna upp igen. Testkapaciteten är betydligt bättre än i början av epidemin, nu testas alla med symptom. Skolorna öppnar i mitten av maj men man försöker hålla isär grupperna, äta och ha rast på skilda tider. Museer, simhallar och bibliotek öppnar sina dörrar igen och i slutet av maj får också restaurangerna börja ta emot kunder.
1.5 – En återöppning av samhället börjar planeras
6.5 – 3000 säsongsarbetare tillåts komma till Finland
Den 14 maj öppnas igen skolorna och elever i hela landet återvänder till undervisningen. Allt är ändå inte som vanligt, grupperna hålls åtskilda och en stor del av undervisningen sker utomhus. På Stenbackens lågstadieskola i Närpes (klippet) är eleverna ändå glada att igen få träffa sina klasskamrater.
29.5 – Fritt fram att besöka sommarstugan
Juni - augusti
Under sommaren återgår samhället nästan till normalläge och beredskapslagarna behövs inte längre. Festivaler och stora publikevenemang är fortfarande är förbjudna. Många sommarteatrar och koncerter har ställts in redan tidigare. Också reserestriktionerna luckras upp och man får resa till länder där smittspridningen är låg, dit hör inte Sverige. Samtidigt som finländarna semestrar i stugor, båtar och husvagnar planerar myndigheterna för hösten, man är övertygad om att smittan kommer att börja spridas igen och då vill man vara beredd.
1.6 – Restaurangerna öppnar igen
Efter att ha varit stängda i över två månader för annat än hämtmat, får restauranger och barer igen öppna sina dörrar och uteserveringar för kunder. Öppettiderna är fortfarande ändå begränsade och inomhus begränsas sittplatserna till hälften av det normala.
11.6 – Nu får man resa i Norden och Baltikum men inte till Sverige
15.6 – Finland återgår till normalläge
8.7 – Finländarna hemestrar som aldrig förr men undviker Helsingfors
10.7 – Myndigheterna förbereder sig för en andra våg: strategin går ut på att testa, spåra, isolera och vårda
Mera mediciner, skyddsutrustning, virustester och vaccin. Just nu är coronaläget lugnt i Finland. Men arbetet för att trygga säkerheten vid en eventuell andra våg
pågår för fullt. Syftet med Finlands hybridstrategi är att förhindra att viruset sprids i samhället, trygga hälso- och sjukvårdens kapacitet och att särskilt skydda personer som tillhör riskgrupper.
6.8 – När semestrarna tar slut börjar smittfallen öka igen
När coronaepidemin går in i sin andra våg är beredskapslagarna inte längre i kraft och det leder till ett myller av olika direktiv och rekommendationer. Nu är det främst regionförvaltningsverken, kommunerna och städerna som har ansvaret för vilka rekommendationer som gäller. Frågan om ansiktsskydd diskuteras igen men det finns fortfarande inga direktiv.
13.8 – Rekommendation om att använda munskydd infört
31.8 – Coronablinkern lanseras och laddas på kort tid ner av över en miljon finländare
Appen, som kallas för Coronablinkern (eller Koronavilkku på finska), använder bluetooth-teknik och beräknar risken för att du exponerats för coronaviruset, på basis av hur nära du har varit en telefon vars ägare har uppgett sig vara sjuk, samt hur länge. Om 10-20 procent av finländarna tar i bruk appen så hjälper det redan, men ju fler som tar appen i bruk desto bättre fungerar det, räknar myndigheterna med. Ett dygn efter att appen lanserats har den laddats ner av över en miljon finländare.
September
Under hösten sprids viruset i synnerhet på studentfester. Regeringen lättar på reserekommendationerna till bland annat Sverige och Estland, men då smittläget i grannländerna åter förvärras blir det igen svårare att resa. Runt om i världen testas olika vaccin mot coronavirus - förhoppningen är att de första ska kunna tas i bruk innan årsskiftet.
9.9 – Motgångar i vaccintestningen
11.9 – Lättare att resa mellan Sverige och Finland
21.9 – Smittan sprids bland studerande, särskilt i Vasa ökar fallen snabbt
22.9 – Reserekommendationerna skärps igen
Oktober
Epidemin når sin kulmen i Österbotten och befolkningen får finna sig i nya restriktioner. På Helsingfors-Vanda flygplats får världsberömda hundar pris.
2.10 – Vasa sjukvårdsdistrikt når accelerationsfasen och munskyddsrekommendationer träder i kraft
20.10 – Nya restriktioner gör att pubar och nattklubbar kan tvingas halvera sitt kundantal
Enligt riksdagens social- och hälsovårdsutskott borde restaurangerna delas in i två kategorier - de som i första hand serverar alkohol och de som i första hand serverar mat. I barer och nattklubbar bedöms risken för kontakt kunder emellan vara stor, och därför är det motiverat med strängare begränsning där.
28.10 – världens första coronahundar får pris
Under hösten har världens första coronahundar jobbat på Helsingfors-Vanda flygplats. Coronahundarna Kössi, Miina, E.T och Valo prisas för sitt arbete med att sniffa till sig coronasmitta och utnämns till specialhjältehundar av Finska Kennelklubben.
November
En muterad form av viruset härjar på minkfarmer i Danmark, som tar till drastiska åtgärder. På vaccinfronten kommer oväntat positiva signaler, vaccinleveranser inom EU väntas komma igång innan årets slut. Mot slutet av månaden förvärras epidemiläget först i Nyland och sedan även på andra håll i Finland. Lokala myndigheter ger nya rekommendationer för att hindra smittspridningen.
5.11 – Muterat virus på pälsfarmer i Danmark
11.11 – Nu är vaccin äntligen på väg
25.11 – Smittläget förvärras i Nyland
26.11 – Smittfallen ökar i flera regioner
December
I många landskap ökar smittspridningen hastigt och man går in i den fas som kallas allmän smittspridning. Hobbyer ställs in, sammankomster med fler än 10 personer ska undvikas och på många håll övergår särskilt högstadier och gymnasier till distansstudier. Julen ska helst firas bara med dem som bor i samma hushåll. Samtidigt får vi fler positiva vaccinnyheter: Storbritannien har godkänt Pfizers vaccin och börjar vaccinera sjukvårdspersonal och äldre personer.
2.12 – Storbritannien och Ryssland godkänner vaccin, EU hoppas på beslut före årsskiftet
9.12 – Många skolbarn måste igen gå i skola på distans
14.12 – Finländarna är fortfarande för restriktioner men orkar inte riktigt leva enligt dem längre
17.12 – Sjukvården oroar sig för mer patienter och vill ha beredskapslagarna tillbaka, regeringen säger att de inte behövs
21.12 – Pfizers och Biontechs vaccin godkänns för bruk inom EU
Det RNA-vaccin mot coronavirus som tagits fram av Pfizer och Biontech får försäljningstillstånd av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Tack vare att man kontinuerligt följt med utvecklingen av vaccinet har man på elva veckor kunnat göra det nödvändiga byråkratiska arbete som normalt tar ett år. Beslutet betyder att EU-länderna kan börja vaccinera sina invånare på mellandagarna.
27.12 Coronavaccineringen inleddes i Finland – "början på slutet av pandemin" enligt överläkare
Januari 2021
Det har nu gått ett år sedan det första bekräftade coronafallet i Finland. En stor del av vårdpersonalen har blivit vaccinerad och man planerar massvaccineringar av den äldre befolkningen. När det blir dags för resten av befolkningen är fortfarande oklart i och med att vaccinleveranserna har varit långsammare än många hoppats.
Medan hela världen väntar på vaccinering sprids nya och mer smittsamma virusmutationer som återigen kräver strängare restriktioner.
2.1 Europa och Finland får en bråkdel av det väntade antalet vaccindoser – kanslichef Varhila erkänner att takten är trög
5.1 Huvudstadsregionen förlänger sina strikta coronarestriktioner till slutet av januari – sammankomster begränsas också på annat håll i södra Finland.
27.1 Rejält över 100 000 personer har fått coronavaccin i Finland - vår grafik visar vilken region som vaccinerat flest
Artikeln uppdaterades 29.1 med ny rubrik och rubriker från januari 2021