Hoppa till huvudinnehåll

Fredrik Forsström blir ny chefsläkare på Raseborgs sjukhus: "Det är ett stort ansvar och mycket att sätta sig in i"

En man (läkare) i vit läkarrock poserar utomhus. Ser rakt in i kameran. Sommar.
Fredrik Forsström arbetade tidigare som överläkare vid Raseborgs sjukhus. En man (läkare) i vit läkarrock poserar utomhus. Ser rakt in i kameran. Sommar. Bild: Yle / Christoffer Westerlund sjukhus,sjukvård,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Raseborg,Ekenäs,läkare,sjukskötare,jourverksamhet,överläkare Fredrik Forsström

Fredrik Forsström blir ny chefsläkare på Rasborgs sjukhus i samband med att den nuvarande chefsläkaren Peter Braskén går i pension vid årsskiftet.

Forsström har tillbringat stora delar av sin sjukhuskarriär på Raseborgs sjukhus, bland annat som överläkare i invärtesmedicin. Under den senaste tiden har han haft mottagning som specialist vid vårdbolaget Mehiläinen.

Han tillträder på chefsläkarposten den första januari, men börjar jobba den tolfte januari.

Tar över i sjukhus som fått ny roll

Raseborgs sjukhus genomgick stora förändringar under år 2020. I april beslöt styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS att stänga Raseborgs sjukhus samjour. Beslutet innebär att sjukhuset inte längre utför ingrepp som förutsätter nedsövning.

Nu har sjukhuset en primärvårdsjour.

Forsström slutade på posten som överläkare i maj, dels på grund av vad jourbeslutet skulle föra med sig, men också av personliga orsaker, säger han.

Hur kommer det sig att du ville komma tillbaka till Raseborgs sjukhus nu?

- Jag blev kontaktad om posten och funderade på saken. Jag satte mig in i den nya situationen på sjukhuset och bestämde mig för att jag vill återvända och jobba för sjukhusets framtid, säger han.

Hur känns det att ta över ansvaret i en tid där Raseborgs sjukhus har fått en ny roll?

- Det är ett stort ansvar och mycket att sätta sig in i. Det har gjorts mycket för att få det till en fungerande enhet och det finns mycket kvar att göra. Även social- och hälsovårdsreformen kommer att medföra mycket arbete, säger han.

Läs också