Hoppa till huvudinnehåll

SR: Ökad oro bland butikspersonal i Sverige för att chefer fortfarande förbjuder dem att använda munskydd

En anställd vid elektronikaffären Gigantti som står inne i butiken med munskydd på sig. Personen har en t-skjorta på sig där det står "black friday".
I Finland använder de flesta butiksanställda numera munskydd eller visir. Den här bilden togs i en butik i Vanda i slutet av november. En anställd vid elektronikaffären Gigantti som står inne i butiken med munskydd på sig. Personen har en t-skjorta på sig där det står "black friday". Bild: Markku Rantala / Yle Black Friday

Butikspersonal i Sverige känner tilltagande oro över hur butikerna hanterar frågan om munskydd. Många anställda nekas att använda munskydd eller visir. Det rapporterar Sveriges radio.

Enligt Handelsanställdas förbund i Sverige handlar över hälften av ärendena från medlemmar numera om just munskydd. Många av förbundets medlemmar klagar över att de inte får använda munskydd på jobbet.

Ett regionalt skyddsombud i Skåne berättar för Sveriges radio om ett exempel. Det handlar om en ung butiksanställd som fortfarande bor hemma och som skulle vilja använda munskydd, eftersom hans mamma lider av flera sjukdomar och tillhör riskgruppen.
Dessutom smittades den här unge mannens närmaste kollega av covid-19.

"Helt förkastligt"

Sveriges radio har kontaktat ett tiotal butikskedjor som säger att det inte finns något allmänt förbud, men att grundprincipen är att anställda inte ska använda munskydd.

Jag tror inte att förbud är rätt väg att gå

– Det är helt förkastligt. Självklart så ska man få ha ett munskydd på sig om man känner att det ger en trygghet, säger ordföranden för svenska Handelsanställdas förbund, Linda Palmetzhofer till Sveriges radio.

Hon tycker att det är "helt orimligt" att butiksanställda inte skulle få bära munskydd om de vill göra det.

Sveriges radio har också talat med handelns arbetsgivarorganisation Svensk Handel och dess näringspolitiske chef Mats Hedström.

– Jag tror inte att förbud är rätt väg att gå, utan jag tror att man ska hitta en lösning som gör att man känner sig bekväm. Det är väl klart att det ser olika ut i olika delar av handeln förstås, säger Hedström.

Tidigare har Folkhälsomyndigheten i Sverige inte rekommenderat munskydd, men rekommendationen uppdaterades i mitten av december.

Från och med den 7 januari gäller rekommendation om munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken i Sverige.

Källa: Sveriges radio, Folkhälsomyndigheten, Yle