Hoppa till huvudinnehåll

Trump gav efter till sist – presidenten godkände stödpaket och statsbudget efter påtryckningar

Trump hade krävt större stödbelopp till enskilda amerikaner i stödpaketet, men det ville republikanerna inte gå med på.
Trump hade krävt större stödbelopp till enskilda amerikaner i stödpaketet, men det ville republikanerna inte gå med på. Trump hade krävt större stödbelopp till enskilda amerikaner i stödpaketet, men det ville republikanerna inte gå med på. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Efter nästan en veckas dröjsmål och hårda påtryckningar från republikanskt håll gav USA:s president med sig. Trump har undertecknat coronastödspaketet som han kallat "skamligt". Därmed blev också statsbudgeten godkänd och statsapparaten undvek stängning.

Det är oklart vad som fick Trump att ge efter, men i ett uttalande på Vita husets webbplats skriver han att det är hans "ansvar att skydda folket mot den ekonomiska ödeläggelse och nöd som Kinaviruset har orsakat".

Enligt det här uttalandet har han undertecknat coronastimulanspaketet och statsbudgeten med krav om ändringar vad gäller överflödiga utgifter i budgeten och krav om större direktutbetalningar till enskilda amerikaner inom ramen för coronapaketet.

Åtminstone enligt Washington Post är det osannolikt att kongressen går med på hans krav. Trump har mindre än en månad kvar på presidentposten.

Jag kommer aldrig att ge upp min kamp för det amerikanska folket

I sitt uttalande nämner presidenten också ett par gånger det valfusk som han påstår att ledde till Joe Bidens seger i presidentvalet, men som det inte finns några bevis för.

Trump avslutar texten med att kräva att "valfusket måste åtgärdas" och med att lova amerikanerna mera stödpengar.

"Jag kommer aldrig att ge upp min kamp för det amerikanska folket", lyder den sista meningen.

Hamnade på kollisionskurs med republikanska ledare

Krisstödspaketet på 900 miljarder dollar är resultat av flera månaders svåra förhandlingar, där Trump tydligen inte spelat någon nämnvärd roll, men där också Trumps finansminister Steve Mnuchin aktivt deltagit.

När kongressens demokrater och republikaner väl kommit överens, såg president Trump till att överraska dem genom att inte godkänna stimulanspaketet.

Trump krävde att kongressen snabbt skulle utarbeta ett nytt stödpaket och han krävde, bland annat, att utbetalningarna till privatpersoner skulle mer än tredubblas från 600 till 2 000 dollar.

Samtidigt beskrev han paketet som slösaktigt och kritiserade anslag som inte har med coronakrisen att göra.

De anslag som han hänvisade till ingår huvudsakligen i budgetöverenskommelsen – inte egentligen i stimulanspaketet. Det handlade bland annat om stöd till muséer och till utländska projekt.

Ännu ett knappt dygn innan Trump gick med på att underteckna stimulanspaketet fortsatte hans kritik mot paketet i hans Twitterflöde.

Enligt amerikanska medier har Trump, under sitt julfirande i Mar-a-Lago i Florida, kontaktats av många ledande republikaner som försökt övertala honom att godkänna stimulanspaketet.

Vad gäller stödbeloppet till enskilda amerikaner så har demokraterna i kongressen inte haft något emot att trefaldiga det, men republikanerna har inte velat ändra på lagförslaget på den punkten.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi har lovat att sammankalla representanthuset på måndag för att ta upp frågan igen.

Många ekonomer har också ansett att stimulanspaketet och stöden i det borde vara större för att få ekonomin igång igen, men det här omedelbara stödet behövdes nu genast.

Förhalandet från Trumps sida kan medföra en del förseningar i utbetalningar av exempelvis arbetslöshetsersättningar. Om han inte hade undertecknat stimulanspaketet så hade miljoner amerikaner blivit av med sina ersättningar.

Genom att Trump nu undertecknade budgeten så undveks en delvis nedstängning av statsapparaten som hotade redan på tisdagen.

Källor: Reuters, whitehouse.gov, AFP, New York Times, Washington Post

Läs också