Hoppa till huvudinnehåll

Utegångsförbud, alkoholförbud, munskyddskrav – Sydafrika inför hårda coronarestriktioner

Två personer går på en strandpromenad, i bakgrunden syns oceanen.
Den 16 december förbjöd regeringen folk att vistas på badstranden, nu skärps restriktionerna ytterligare. Två personer går på en strandpromenad, i bakgrunden syns oceanen. Bild: AFP/Lehtikuva Sydafrika

Sydafrika är för tillfället ett av länderna som coronapandemin har drabbat allra värst. Antalet bekräftade fall av corona har överstigit en miljon och på måndag delgav president Cyril Ramaphosa som väntat nya, hårda restriktioner.

– Jag måste medge att det här är en drastisk åtgärd, men den är nödvändig för att se till att folk följer regeln, sa president Ramaphosa i sitt tv-sända tal på måndagen.

Ramaphosa hänvisade till straffet på upp till sex månaders fängelse, om en medborgare hädanefter blir ertappad utan ett munskydd i offentligheten.

Sydafrika skärper sina coronarestriktioner rejält, då landet i ett slag går från nivå 1 av coronarestriktioner till nivå 3.

Utegångsförbudet förlängs till att gälla mellan nio på kvällen och sex på morgonen, affärer tvingas stänga klockan åtta på kvällen. Alla evenemang inom- och utomhus de kommande 14 dagarna ställs omedelbart in, förutom begravningar, där dock även ett begränsat antal gäster får närvara.

Landets ledning tar också i med hårdhandskarna mot alkohol, som anses förvärra situationen betydligt.

– Vårdslöst beteende på grund av berusning har bidragit till ökad smitta. Alkoholrelaterade olyckor och våld belastar våra sjukhus akutenheter, sa president Ramaphosa.

Därför går regeringen nu in för ett totalförbud mot försäljning av alkohol, och förbudet mot konsumtion på allmän plats förlängs också.

De nya restriktionerna kommer att vara i kraft till och med den 15 januari 2021.

Källor: Sunday Times, Reuters, AFP