Hoppa till huvudinnehåll

Coronafall inom hemvården i Lojo - över 20 exponerade personer i karantän

Perushoitaja Minna Kumpumäki kotihoitokäynnillä asiakkaan luona.
En anställd inom hemvården bar på smittan när hen besökte klienter. Bilden är inte från Lojo. Perushoitaja Minna Kumpumäki kotihoitokäynnillä asiakkaan luona. Bild: Tanja Kröger / Yle hemvård,Kotka

En klient och en arbetstagare inom hemvården i Lojo har bekräftats smittade av coronaviruset under förra veckan, uppger Lojo stad.

Personerna har smittats av utomstående, uppger pandemichef och välfärdsdirektör Tuula Suominen.

Den smittade arbetstagaren har träffat klienter, men risken anses vara liten att hen skulle ha fört smittan vidare, uppger staden. Det beror på att personalen använder skyddsutrustning, så som munskydd och skyddshandskar, och iakttar god hygien vid varje klientbesök.

För säkerhets skull testas ändå klienter som exponerats för coronaviruset.

Enheten för smittsamma sjukdomar i Lojo och hemvården har varit i kontakt med de drabbade.

Över 20 personer, både klienter och personal, har försatts i karantän. En del av dem kommer avsluta sin karantän redan i morgon och andra på fredag, uppger Suominen.

Coronasmitta också i Lojoskola

I går uppgav staden att elever i årskurs 3-4 och en del av personalen i Lehmijärven koulu i Lojo har utsatts för coronaviruset. En person som konstaterats smittad av coronaviruset, hade befunnit sig i skolan under den tid som det har varit möjligt att föra smittan vidare. Exponerade personer har identifierats och placerats i hemkarantän.

Läs också