Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget i Österbotten något lugnare än befarat: "Men ingen orsak att ändra på gällande rekommendationer"

Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Marina Kinnunen. Arkivbild. Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Elin Willows Vasa sjukvårdsdistrikt,marina kinnunen

Med tanke på hur coronasituationen såg ut i delar av Österbotten en vecka före jul kunde det vara betydligt värre, konstaterar sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen. Om österbottningarna fortsätter orka med munskydd och avstånd kan det bli ännu bättre.

Att max tio personer bör samlas gäller fortfarande, både offentligt och privat.

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över tio deltagare har förbjudits av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Samtidigt gäller den starka rekommendation som Österbottens coronasamordningsgrupp gav tidigare i december, enligt vilken man inte heller ska ordna privata tillställningar för över tio personer.

Bägge besluten är i kraft till 17 januari påpekar Marina Kinnunen, som är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Vi såg ingen anledning att ändra på våra rekommendationer i det här skedet. Vi får bedöma läget på nytt om en vecka.

Ledamöterna i coronasamordningsgruppen höll ett väldigt kort möte på tisdagen, berättar Kinnunen. Eftersom det inte fanns anledning att ändra på några rekommendationer gick man endast igenom den aktuella lägesbilden.

Korsnäs och Korsholm kvar i spridningsfasen

Och lägesbilden är klart bättre än man befarade en vecka före jul. Då gav inte minst flera massexponeringar i Korsholm orsak till oro.

Nu konstaterade coronasamordningsgruppen att Korsnäs och Korsholm nog fortfarande befinner sig i samhällsspridningsfasen, men de övriga av distriktets kommuner befinner sig i den något mindre allvarliga accelerationsfasen.

- Om österbottningarna fortsätter följa våra andra starka rekommendationer, som att orka använda munskydd, hålla avstånd och tvätta händerna, så kan läget bli ännu bättre, säger Kinnunen.

Å andra sidan håller Kinnunen med infektionsöverläkare Juha Salonen, som på måndagen sa att mängden resor just nu bekymrar.

- Vi ser ju att många som smittats den senaste tiden är personer som blivit smittade utomlands eller i alla fall utanför Österbotten, så vi följer med läget mycket noggrant, säger Kinnunen.

Frivillig karantän i tio dagar efter hemkomsten rekommenderas för den som varit på resa utomlands.