Hoppa till huvudinnehåll

Herrstjärnorna saknas och schemat är packat då Finland återvänder till världscupen på skidor – vallachefen Norrgård inför tuffa utmaningen: ”Hoppas alla fick skinka i sig på julen”

Lauri Lepistö i farten.
Lauri Lepistö är en av herråkarna som kommer att delta i touren. Lauri Lepistö i farten. Bild: Tomi Hänninen / Yle Lauri Lepistö

På nyårsdagen gör de blåvita åkarna comeback i världscupen på skidor. Tour de Ski kör då igång i Val Müstair – och åtta tävlingar i två länder står på programmet under den tio dagar långa touren.

Ingen Iivo Niskanen. Ingen Ristomatti Hakola. Krista Pärmäkoskis form är ett enormt frågetecken.

Men inte ens det oerhört tuffa schemat får det blåvita landslaget att tappa humöret. Landslagsåkarna ser alla fram emot att få tävla på riktigt igen.

– Om jag för en månad sedan var redo att bränna upp skidorna så ser situationen väldigt annorlunda ut nu, säger Pärmäkoski.

– Nu är känslan i kroppen sådan som den borde ha varit för en månad sedan och jag kan se fram emot touren och resten av säsongen. Jag känner att återhämtningen blivit mycket bättre. Kroppen har reagerat bra på träningarna, fortsätter hon.

Krista Pärmäkoski efter målgång.
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski efter målgång. Bild: Yle/Tomi Hänninen Krista Pärmäkoski

Landslagsåkarna har förberett sig för den kommande utmaningen dels i Rovaniemi och dels i Vuokatti. Åkarna har på var sitt håll fått delta i träningstävlingar och till och med börjat ladda upp för VM i Oberstdorf i slutet av februari.

– Läget är exceptionellt på många sätt, men vi känner att vi har kunnat träna bra. Vi skapade en liknande banprofil som den i Oberstdorf och känner oss också väl förberedda för Tour de Ski, säger chefstränaren Teemu Pasanen på en presskonferens på tisdagen.

Det var på grund av coronaviruspandemin som det finska landslaget stod över världscupsdeltävlingarna i Davos och Dresden. Den så kallade bubblan hade stora brister i Ruka, men nu verkar det internationella skidförbundet Fis ha fått ordning på torpet.

– Just nu känner vi oss säkra med arrangemangen. Men samtidigt lever situationen från dag till dag och vi måste vara förberedda på att ändra våra rutiner på kort varsel, säger Pasanen.

"Det är tufft"

Coronaviruspandemin är dessutom bara en av flera saker som åkarna måste ha i åtanke under touren. På grund av det hektiska tävlingsschemat är Tour de Ski en helt annan utmaning än de övriga världscupstävlingarna – både på gott och ont.

– Man tävlar nästan varje dag och måste förflytta sig från en ort till en annan flera gånger under veckans gång. Man måste vakna varje dag och vara inställd på att prestera på topp. Det är en möjlighet – men samtidigt är det väldigt tufft mentalt, säger damlandslagets tränare Ville Oksanen.

Han får medhåll av Kerttu Niskanen.

– Det är en unik tävling, framför allt den sista stigningen upp för Alpe Cermis. Det man behöver för att klara sig är tävlingsinstinkt, men man ska också minnas att njuta. Utöver att återhämta sig fysiskt måste man också göra det psykiskt. Det är tufft, säger veteranen.

Norrgård tänker inte trycka på panikknappen ifall det går snett – ännu

Det är inte bara åkarna och tränarna som har tio utmanande dagar framför sig. Vallateamet har också en enorm uppgift framför sig.

Det vet inte minst serviceteamets chef Martin Norrgård, som i fjol var med under touren för det svenska landslagets del.

– Det kommer att vara en väldigt påfrestande vecka för vårt team. Förhoppningsvis har alla kunnat fira jul med sina nära och kära och fått tillräckligt med skinka i sig så de orkar, säger han.

Martin Norrgård.
Martin Norrgård. Martin Norrgård. Bild: Esa Fills / Yle Martin Norrgård,längdskidåkning

Med tanke på att serviceteamet är nytt för i år understryker Norrgård vikten av att få träna i tävlingsförhållanden.

– Förstås är det bra att vi har kunnat testa i lugn och ro i Rovaniemi, men vi behöver få tävlingar under bältet och med tanke på det är det bra att vi kan åka till Schweiz. Det är ändå VM vi tänker på hela tiden, säger han.

– Det är viktigt att få lyckade prestationer i bagaget, men misslyckanden kan också hjälpa oss. Vi hinner fortfarande reagera innan VM kör igång. Jag tänker inte börja trycka på panikknappen ifall något går snett under touren.

Finlands trupp till Tour de Ski:

Damer: Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski
Herrar: Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Verneri Suhonen, Markus Vuorela

Tävlingsprogrammet

Val Müstair, Schweiz
1.1 kl. 12.45 spint, fri stil
2.1 kl. 13.30/15.45 10 km D/15 km H masstart, klassiskt
3.1 kl. 12.35/16.25 15 km H/10 km D jaktstart, fri stil

Toblach, Italien
5.1 kl. 14.00/15.45 10 km D/15 km H intervallstart, fri stil
6.1 kl. 14.30/15.40 10 km D/15 km H jaktstart, klassiskt

Val di Fiemme, Italien
8.1 kl 14.15/16.35 15 km H/10 km D masstart, klassiskt
9.1 kl. 14.05 sprint, klassiskt
10.1 kl. 13.45/16.35 10 km D/H masstart, fri stil

Yle sänder samtliga tävlingar med svenskt referat.