Hoppa till huvudinnehåll

Maletköttsås, sallad och ris - församlingarna hjälper barnfamiljer med mat i Borgå

Plastaskar med mat.
Det är församlingarnas husmödrar som gör matportionerna. Plastaskar med mat. Bild: Yle/Mikael Kokkola mat,mathjälp (familje- och socialservice),Diakoni,borgå svenska församling

Under mellandagarna erbjuder de svenska och finska församlingarna gratis mat åt barnfamiljer. I Vårberga var efterfrågan inte den största under den första dagen.

Vid köpcentret i Vårberga står diakoniarbetaren Irina Lemberg på pass vid middagstid. Hon har klätt på sig en orange väst och hälsar glatt på både bekanta och obekanta Borgåbor. Det blåser lite småkallt och himlen är grå.

Den här gången har hon något lite mera konkret i tankarna än att träffa folk och prata en liten stund med dem. Åt en bekant som passerar förbi berättar hon:

- Vi har gratis utdelning av mat åt barnfamiljer här och så träffar man lite människor här och pratar några ord, säger Irina Lemberg.

- Vad är bättre än det! Lyder det glada svaret.

- Människor reagerar positivt och de har varit tacksamma för det som de har fått, konstaterar Lemberg.

Matutdelare på pass vid bord.
Hanna Manninen jobbar som frivillig, Virpi Syrjänen är missionssekreterare och Irina Lemberg är diakonarbetare. Matutdelare på pass vid bord. Bild: Yle/Mikael Kokkola mat,mathjälp (familje- och socialservice),Diakoni,Hanna Manninen, Virpi Syrjänen, Irina Lemberg

Matlådorna finns uppe i församlingarnas klubbutrymme intill köpcentret. Några stora lådor står på två bord vid entrén. Maten är förpackad i mindre askar och innehåller inte griskött.

- Här i en plastask har vi maletköttsås och ris och så finns det sallad. Man får portioner enligt hur många man är i familjen. Det är husmödrarna i församlingarna som nu på mellandagarna gör de här matportionerna.

Församlingarna satsar en hel del på matutdelningen som sker på tre ställen i Borgå: i Vårberga, Gammelbacka och Huktis. Med och hjälper till är både anställda och frivilliga, idag allt som allt tolv personer.

- Det känns bra att kunna erbjuda den här hjälpen. Jag tror att man på mellandagarna kan behöva lite extra stöd på det här sättet, säger Irina Lemberg.

Under den tid - från klockan 11.30 till 13.00 - som matudelningen pågår kommer tolv familjer in för att plocka med sig av matportionerna. Diakoniarbetare hade kanske väntat sig lite fler besök.

Irina Lemeberg på pass vid köpcentrum.
Irina Lemberg på pass i Vårberga. Irina Lemeberg på pass vid köpcentrum. mat,mathjälp (familje- och socialservice),Diakoni,irina lemberg

- Det är inte sagt att alla som behöver stöd ännu har kommit för att fråga efter den. Jag tror att koronatiden har gjort att människor har det sämre ekonomiskt och också är tröttare. De behöver den här uppmuntran som den här maten kan ge dem.

När klockan närmar sig ett hålls ett lite rådslag. Det finns ännu kvar en del matportioner.

Irina Lemberg kör i väg med en sats åt en invandrarfamilj och några salladsaskar vandrar i väg till trappgrannarna - det islamiska kulturcentret.