Hoppa till huvudinnehåll

Överraskande besked av de svenska dammästarna Göteborg FC – elitverksamheten läggs omgående ned: "Det går inte att komma längre"

I mitten av november säkrade Göteborg FC sitt första mästerskap någonsin.
I mitten av november säkrade Göteborg FC mästerskapet. Det första mästerskapet någonsin kom med sju poängs marginal till tvåan Rosengård. I mitten av november säkrade Göteborg FC sitt första mästerskap någonsin. Bild: STELLA Pictures / AOP Kopparbergs/Göteborg FC

Förra månaden vann Göteborg FC det svenska damguldet i fotboll för första gången någonsin. En dryg månad senare väljer ledningen att avveckla verksamheten. Vårt projekt är slutfört, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Göteborg FC har varit en framgångssaga i svensk fotboll efter starten 2003. Klubben har fyra gånger slutat tvåa i damallsvenskan, vunnit cupen tre gånger och utöver det fått spela i Champions League. I år vann laget sitt första mästerskap någonsin.

Mästerskapet blir också klubbens sista eftersom det inte blir någon fortsättning på elitsatsningen. Nu hoppas man att de stora fotbollsklubbarna i staden ska bygga vidare på det som Göteborg FC lyckats skapa.

"Många av de allsvenska föreningarna och även de större herrlagen i Göteborg har etablerat damverksamhet, med såväl flick- som damlag", uppger klubben på sin webbplats.

"Genom att de traditionstyngda och välrenommerade klubbarna, med sina organisationer och många supportrar skapar förutsättningar för damfotbollen i Göteborg anser vi att vårt projekt är slutfört och därför kommer Kopparbergs/Göteborg FC lägga ner sitt elitlag till den allsvenska säsongen 2021."

"IFK Göteborg valde att starta en egen verksamhet"

Klubbens ordförande Peter Bronsman säger till SVT att man för ett par år sedan förde diskussioner med storklubben IFK Göteborg om att gå ihop.

– IFK Göteborg valde att starta en egen verksamhet, och det får man respektera. Nu har de stora herrklubbarna i Göteborg damverksamhet och på sikt ser vi inte att det går att komma längre med enbart en damförening.

Den internationella trenden är att storklubbarna grundar damlag som ges goda förutsättningar att spela och träna.

– Vi har sett hur det ser ut i Europa. I Bayern München och i Manchester City, vilka anläggningar de har, vilka träningsmöjligheter de ger sina spelare och hur fort det går, säger Bronsman.

Förra året spelade de finländska landslagsbackarna Emma Koivisto och Natalia Kuikka i klubben. Kuikka har redan gjort klart med Portland i USA, medan Koivisto får leta efter en ny klubb.