Hoppa till huvudinnehåll

Statslösa rohingyer skickas till isolerad ö och hoppas på ett bättre liv - människorättsgrupper oroas

Flera båtar flyttade rohingya-flyktingar till ön Bhashan Char 29.12.2020
Flera båtar flyttade rohingya-flyktingar till ön Bhashan Char 29.12.2020 Flera båtar flyttade rohingya-flyktingar till ön Bhashan Char 29.12.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Myanmar,Bangladesh,flyktingar,Rohingyer

Myndigheterna i Bangladesh har förflyttat en stor grupp med rohingya-flyktingar till en isolerad ö i Bengaliska viken.

Soldater ur marinen förde i dag 1 804 rohingyer ut till ön. Tidigare den här månaden fördes en första grupp rohingyer till ön.

Flyktingarna fördes bort från lägren i Cox's Bazar som byggts upp på fastlandet i Bangladesh vid gränsen mot Myanmar.

Flyktingarna fördes först med buss till staden Chittagong och sedan vidare ut med båt till den isolerade ön Bhashan Char cirka 34 kilometer från fastlandet. Båtresan tog över fyra timmar. Många av flyktingar hade med sig korgar med ankor, duvor och kycklingar.

Ön Bhashan Char utanför Bangladesh kust. Rohingya-flyktingar flyttas till ön 29.12.2020
Ön Bhashan Char utanför Bangladesh kust. Ön Bhashan Char utanför Bangladesh kust. Rohingya-flyktingar flyttas till ön 29.12.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Myanmar,Bangladesh,flyktingar,Rohingyer

Frivillig flyttning, säger myndigheterna

Myndigheterna hävdar att det handlar om en frivillig förflyttning, medan mänskorättsorganisationer oroar sig över uppgifter om att människor tvångsförflyttas och att tryggheten för dem kan ifrågasättas.

Människorättsgrupper har opponerat sig mot transporten av rohingyerna. Det råder oro över att den låglänta ön är mycket utsatt för oväder och att tryggheten för flyktingarna kan ifrågasättas.

Ön dök upp ur havet för ungefär 20 år sedan, och är väldigt utsatt för våldsamma regn och översvämningar. Myndigheterna har dock byggt upp barrikader som skydd.

En första grupp med över 1 600 rohingyer förflyttades redan tidigare i december till ön. En del av dem säger att de tvingades till det.

Rohingyerna har bott i delstaten Rakhine i Myanmar i flera generationer

  • Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Myanmar i flera generationer. Myanmar är i övrigt huvudsakligen buddhistiskt.
  • Konflikten mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Myanmar har pågått i flera årtionden.
  • Sedan landets självständighet 1948 har ett stort antal rohingyer tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.
  • Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare.
  • År 1982 infördes det i lag restriktioner för rohingyernas och andra minoriteters medborgarskap, och det slogs fast att dessa inte tillhörde de "nationella raserna" i Myanmar.
  • Rohingyerna blev utestängda från den nationella folkräkningen i Myanmar 2014. Många blev fråntagna sina identifieringshandlingar eller fick sina dokument ogiltigförklarade vilket ledde till att de förhindrades att rösta i det viktiga valet 2015.
  • Myanmars regering vägrar till och med att använda ordet rohingya, och kallar rohingyerna för bengaler eller muslimer.
  • Det bor rohingyer också i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.
  • Närmare en miljon rohingyer har under de senaste åren tvingas fly till grannlandet Bangladesh på grund av att deras byar bränts ned och människor dödats.
  • Den myanmariska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som attackerat polisposteringar och militärbaser.

Lidande och konflikter i lägren på fastlandet

FN säger sig inte ha varit inkopplat i förflyttningen av rohingyerna, och har uppmanat myndigheterna att inte tvångsförflytta flyktingarna till ön Bhasan Char.

Människorättsorganisationen Amnesty International har också uttryckt sin oro för flyttningsprocessen.

Det finns ändå rohingyer som ser mer hoppfullt på sin tillvaro.

Några rohingyer som nyhetsbyrån Reuters talat med säger att de har flyttat frivilligt och att de hyser hopp om en bättre tillvaro på ön. De konstaterar att det finns så mycket lidande och så många konflikter i det flyktingläger de kommer från.

"Bhashan Char är bättre," säger en anonym medelålders man till nyhetsbyrån Reuters. Han jämför situationen på ön med det flyktingläger vid gränsen mellan Myanmar och Bangladesh som han förflyttats från. Det finns omkring en miljon flyktingar i lägret.

Enligt mannen hade han och hans familj utlovats bättre förhållanden på ön.

Rohingya-flyktingar skickas från Bangladesh fastland ut till en ö. 4.12.2020 väntar de på att stiga ombord på ett fartyg.
Rohingya-flyktingar köar i väntan på att stiga ombord på ett fartyg som för dem till ön 4.12.2020. Rohingya-flyktingar skickas från Bangladesh fastland ut till en ö. 4.12.2020 väntar de på att stiga ombord på ett fartyg. Bild: AFP / Lehtikuva Myanmar,Bangladesh,flyktingar,Rohingyer

En förföljd muslimsk minoritet i Myanmar

Rohingyerna hör till en diskriminerad, förföljd muslimsk minoritet som har flytt våld och förtryck i sitt hemland Myanmar.

Ungefär en miljon rohingyer har tvingats fly från Myanmar till grannlandet Bangladesh där de lever i överfyllda flyktingläger.

Enligt myndigheterna transporteras rohingya-flyktingarna nu till ön, eftersom man inte har kunnat förflytta dem tillbaka till Myanmar i enlighet med den tidtabell som har gjorts upp av myndigheterna i Bangladesh och Myanmar.

Rohingyerna är rädda och vill inte återvända till Myanmar - ett land där deras familjer har mördats och hemmen blivit nedbrända. Säkerhetsstyrkor anklagas för massvåldtäkter och mord.

Rohingyerna betraktas inte som invånare i Myanmar - och är alltså statslösa.

Källor: Reuters, AP, AFP