Hoppa till huvudinnehåll

USA:s representanthus röstade mot och med president Trump – oklart hur det kommer att gå i senaten

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi inför omröstningen om en höjning av coronastödet.
Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi inför omröstningen om en höjning av coronastödet. Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi inför omröstningen om en höjning av coronastödet. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Nancy Pelosi

USA:s representanthus, med demokratisk majoritet, har hållit omröstningar i två intressanta frågor som senare avgörs av senaten. Representanthuset röstade för att köra över Trumps veto mot försvarsbudgeten, men också för hans förslag om höjt coronastöd till amerikanska hushåll.

I förra veckan lade den avgående presidenten Donald Trump in sitt veto mot försvarsbudgeten på 740 miljarder dollar, trots att det godkänts av kongressen.

Det här budgetförslaget innehåller juridiskt skydd för sociala mediejättar som Facebook och Twitter. Trump anser att de här tjänsterna tagit ställning mot honom under presidentvalet och att de inte förtjänar något skydd.

Han motsätter sig också, bland annat, förslag om namnbyten på amerikanska militära anläggningar vars nuvarande namn hedrar gamla sydstatsgeneraler.

Dessutom har Trump hävdat att försvarsbudgeten inte omfattar väsentliga nationella säkerhetsåtgärder och att den är "en gåva till Kina".

Över 100 republikaner gick mot Trump

Med över två tredjedelars majoritet, med rösterna 322-87 röstade representanthuset nu mot Trumps veto. Av republikanerna röstade 109 ledamöter mot vetot, 66 republikaner gav sitt stöd till Trumps veto. Av demokraterna röstade 22 ledamöter för Trumps veto.

Senaten, där republikanerna har majoritet, väntas rösta om Trumps veto senare i veckan. Eventuellt redan senare på tisdagen.

Det är mycket möjligt att senaten också röstar ner Trumps veto mot försvarsbudgeten. I så fall blir det första gången som Trump får sitt veto åsidosatt av kongressen.

Trump och demokraterna vill ge hushållen större coronastöd

På söndagen godkände Trump äntligen kongressledarnas kompromiss vad gäller det nya coronastödspaketet. Samtidigt fortsatte han att kräva att coronastödet till alla skattebetalande amerikaner skulle mer än tredubblas från 600 till 2 000 dollar.

Det är ett krav som demokraterna jublat åt ända sedan Trump framförde det. De facto ville de se en större stimulanscheck till enskilda amerikaner inom ramen för ett större stimulanspaket redan då förhandlingarna inleddes. Republikanerna har varit mindre förtjusta i idén.

Nu röstade representanthuset för förslaget om höjningen av coronastödet till privatpersoner med rösterna 275-134.

130 republikaner röstade mot höjningen av beloppet. 44 republikaner röstade för höjningen. Bara två demokrater röstade mot den här större stimulanschecken på 2 000 dollar.

Också den här frågan kommer att avgöras av senaten och det är ytterst osäkert om också senaten vill stödja Trump på den här punkten.

Källor: Reuters, AP, New York Times, Yle