Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad kommer inte att coronatesta passagerarna på lördagens flyg från Skopje - anledningen är få passagerare och personalbrist

Passagerare går på ett flygfält fram till ett rosa-lilafärgat flygplan.
Arkivbild. På lördag anländer nästa flyg från Skopje till Åbo, men passagerarna kommer inte att coronatestas. Passagerare går på ett flygfält fram till ett rosa-lilafärgat flygplan. Bild: Linus Hoffman/Yle Wizz Air,Åbo flygplats,Åbo,flygplan,flygplatser,flygskam

Uppdatering: På onsdagen beslutades att passagerarna på lördagens flyg från Skopje till Åbo trots allt testas för coronaviruset.

Åbo stad kommer inte att testa passagerarna som anländer med lördagens flyg till Åbo från Skopje i Nordmakedonien. Anledningen är att det endast är få passagerare som just nu flyger rutten, och att det råder personalbrist på grund av julledigheter.

Under hösten och vintern har Åbo stad coronatestat passagerare som anländer från Skopje till Åbo på flygplatsen.

I går kväll skrev tidningen Helsingin Sanomat att de passagerare som anlände till Åbo från Skopje under julhelgen inte hade coronatestats. På det första flyget anlände 21 passagerare, och på det andra 65.

Det senaste flyget från Skopje där passagerarna har coronatestats anlände den 19 december, och då fanns 43 passagerare ombord. Fyra av dessa visade sig vara smittade av coronaviruset.

Passagerarna har fått direktiv, även om inga tester har gjorts

Jane Marttila, expertläkare på Åbo stad, berättar att passagerarna även under julhelgen har tagits emot på flygplatsen. Åbo stad samarbetar med Röda Korset när det gäller mottagandet.

Profilbild på infektionsläkare Jane Marttila.
Jane Marttila är expertläkare vid Åbo stad. Profilbild på infektionsläkare Jane Marttila. Bild: Yle/ Nora Engström jane marttila

- Vi tar emot alla flyg som landar på Åbo flygplats, och ger passagerarna personliga direktiv som gäller hur man ska agera när man just nu anländer till Finland, säger Marttila.

Det är ännu inte klart hur man kommer att gå till väga med testningen på flygplatsen efter lördag, men sjukvårdsdistriktet, flygplatsen, gränsbevakningen och Åbo stads gemensamma arbetsgrupp träffas varje vecka för att diskutera fortsatta åtgärder.

- Det är arbetsgruppen som beslutar på vilka flyg som passagerarna ska testas, säger Marttila.

Artikeln baserar sig på Turku ei testaa lauantaina Skopjesta saapuvaa konetta – päätöstä perustellaan vähäisellä matkustajamäärällä ja testaajien puutteella skriven av Eino Kossila. Översättningen är gjord av Maj Lundström