Hoppa till huvudinnehåll

Bluffpolis ringde upp äldre personer i Esbo och Lojo – försökte komma över offrens bankkoder

Bankkort
Bluffpolisen påstod att det ena offrets kort hade skimmats. Bankkort Bild: All Over Press kort,bankkort,konsumtion,betalkort,Personal Identification Number,MAVS,Kassa,betalkort

Polisen i Västra Nyland utreder två färska fall där en person har utgett sig för att vara polis. I båda fallen visste bedragaren att de äldre offren rört sig med bil och hen försökte komma över offrens bankuppgifter.

Telefonen ringer hemma hos en äldre kvinna i Esbo. Det är en person som påstår att hen jobbar på Esbopolisen. Bluffpolisen har tagit reda på uppgifter om kvinnans bil och frågar om ett butiksbesök. Enligt bedragaren ska polisen ha fått uppgifter av butiken om att nästan 3 000 euro ha dragits från kvinnans bankkonto. För att hindra pengatransaktionen ska kvinnan ringa ett telefonnummer och ge sina bankuppgifter.

Som tur började varningsklockorna ringa hos Esbokvinnan och bedragaren fick inte tag på hennes bankkontouppgifter och nätbankskoder. Fallet utreds som försök till bedrägeri och usurpation av tjänstemannabefogenhet.

Fejkpolisen påstod att kortet hade kapats

Det andra fallet inträffade i Lojo. Efter klockan nio på kvällen ringer telefonen hemma hos en äldre kvinna. Personen uppgav sig för att vara polis och påstod att kvinnans kontonummer hade hamnat i fel händer efter att hennes kort hade skimmats på en bensinstation som hon besökt. Enligt bluffpolisen hade redan ungefär 1 000 euro dragit från hennes bankkonto. Personen förbjöd också Lojokvinnan från att använda kontot.

Också i det här fallet gick fejkpolisen tomhänt. Kvinnan mindes att hon hade använt kontanter när hon betalade på bensinstationen. Polisen utreder fallet som usurpation av tjänstemannabefogenhet.

Spärra kortet och polisanmäl

Polisen i Västra Nyland påminner om att myndigheten aldrig ber om bankkort, pinkoder eller lösenord till nätbanken.

Om man misstänker att ens bankkort eller lösenord har hamnat i fel händer ska man snabbt spärra kortet genom bankens tjänster och göra en brottsanmälan.

Läs också