Hoppa till huvudinnehåll

Kanada har gjort 29 mål på tre matcher – anfallsstjärnan gjorde sex poäng mot Schweiz efter tunga turneringsstarten: "Definitivt en stor lättnad"

Connor Zary försöker sig på pucken vid det schweiziska målet.
Connor Zary lyckades inte överlista den schweiziska målvakten Noah Patenaude. Connor Zary försöker sig på pucken vid det schweiziska målet. Bild: AFP / Lehtikuva Kanadas herrjuniorlandslag i ishockey,Schweiz herrjuniorlandslag i ishockey,junior-VM i ishockey,Junior-VM i ishockey 2021,Connor Zary

Kanada fortsätter att krossa Finlands tidigare motståndare. Man slog tidigare Tyskland med hela 16–2, och i natt blev det klara 10–0 mot Schweiz. Anfallaren Quinton Byfield trivdes bäst av alla på planen, efter en motig start på turneringen.

Byfield draftades som tvåa av Los Angeles Kings i årets draft och var med i det kanadensiska lag som tog JVM-guld i förra turneringen.

Han hör till de främsta stjärnorna i laget, men hade endast noterats för en assist inför nattens match mot Schweiz – där det lossnade rejält.

Centerforwarden Byfield fanns med i förarbetet till den första periodens enda mål som gjordes av Phillip Thomasino. I den andra och tredje perioden rann siffrorna iväg rejält, och Byfield var Kanadas bästa poängplockare med 4+2 i 10–0-segern.

En rejäl islossning för 18-åringen som bara stod för 0+1 i turneringen i Tjeckien förra säsongen.

– Det var definitivt en stor lättnad. Att man inte lyckades göra mål i fjol var verkligen lite smärtsamt, men jag skulle inte byta ut turneringen mot något. Jag kom ju trots allt därifrån med en guldmedalj, säger Byfield på Internationella ishockeyförbundets webbplats.

I kväll tar sig Finland an Slovakien klockan 21.00. Kanada slog tidigare Slovakien med 3–1.

Storsegrar också för USA och Ryssland

I grupp B stod Tjeckien häromdagen för en jätteskräll då man slog Ryssland. Men efter tre omgångar hittas tjeckerna ändå på en fjärdeplats i gruppen med tre poäng, bakom en tättrio bestående av USA, Sverige och Ryssland, där alla har sex poäng.

I natt var Tjeckien några skär efter USA. Den första perioden var ännu mållös, men i den andra perioden fick amerikanerna in tre puckar och i den sista perioden nätade de fyra gånger till.

Amerikanska och tjeckiska spelare i kramkalas vid målet.
Amerikanska och tjeckiska spelare i kramkalas vid målet. Bild: AFP / Lehtikuva USA:s herrjuniorlandslag i ishockey,Tjeckiens herrjuniorlandslag i ishockey,junior-VM i ishockey,Junior-VM i ishockey 2021

Trevor Zegras var inblandad i majoriteten av målen med sina 2+3.

– Vi försökte förbereda oss för matchen på samma sätt som vi gjorde till matchen mot Ryssland, men det fungerade inte. Vi måste vara bättre i den sista matchen, konstaterade Tjeckiens Adam Raska.

Tjeckien möter Österrike i den sista matchen. Gruppjumbon Österrike förlorade mot Ryssland med 1–7.

Resultat:

USA–Tjeckien 7–0 (0–0, 3–0, 4–0)
Kanada–Schweiz 10–0 (1–0, 4–0, 5–0)
Österrike–Ryssland 1–7 (0–4, 1–0, 0–3)