Hoppa till huvudinnehåll

Ny vändning: Passagerarna på lördagens flyg från Skopje till Åbo testas trots allt för coronaviruset

Ett av Wizzairs flygplan på Åbo flygplats.
Passagerarna som kommer till Åbo på lördagens flyg från Skopje testas trots allt för coronaviruset på flygplatsen. Ett av Wizzairs flygplan på Åbo flygplats. Bild: Minna Rosvall / Yle Wizz Air,Åbo flygplats

Tidigare meddelade arbetsgruppen som ansvarar för coronatestningen vid flygplatsen i Åbo att inga tester görs.

Men nu visar det sig att passagerarna som anländer till Åbo på lördagen den 2 januari trots allt testas för coronaviruset. Det här säger expertläkare Jane Marttila vid Åbo stad.

- Vi diskuterade situationen och fick samlat den testgrupp som behövs. Vi är på plats och möter planet, i fall inget särskilt händer, säger Marttila.

Enligt Marttila fattas beslut om testningar inte så att man först letar efter testpersonal och sedan bestämmer om man möter fllygplanet eller ej.

- De här besluten fattas på basen av hur många flyg som kommer till Åbo och avgångslandets epidemiologiska läge, säger Marttila.

En sådan situation har enligt Marttila inte förekommit, där man inte har fått ihop testpersonal trots att det är meningen att testa passagerarna på flygplatsen.

Stadsdirektören undrade varför inga tester görs

Åbo stadsdirektör Minna Arve skrev på Twitter att hon överraskades av Helsingin Sanomats nyheter om att testningar inte skulle utföras på passagerarna.

Arve berättar på Twitter att hon bett den arbetsgrupp som är ansvarig för gränsbevakningen och testningen att göra en ny bedömning av situationen.

Yle Åboland skrev tidigare i dag om att Åbo stad inte kommer att coronatesta passagerarna på lördagens flyg från Skopje. Situationen har förändrats under dagen.

Artikeln baserar sig på Lauantaina Turkuun saapuva Skopjen-kone testataan sittenkin skriven av Eino Kossila. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.