Hoppa till huvudinnehåll

Rekorddystra coronadödssiffror i Sverige - samtidigt får julshoppande ministrar kritik

Stefan Löfven ser bekymrad ut.
Statsminister Stefan Löfven får bland annat kritik för att ha köpt reservdelar till en rakapparat den 23 december i en galleria i Stockholm, alltså flera dagar efter att hans regering meddelat att det inte ska förekomma någon trängsel i köpcentre vid jul. Stefan Löfven ser bekymrad ut. Bild: STELLA Pictures/All Over Press Stefan Löfven

Rekorddystra coronasiffror rapporteras nu i Sverige. Under ett dygn har man bekräftat 243 nya dödsfall.

Myndigheterna understryker att det sannolikt finns med fall från den gångna helgen i siffran.

På tisdagen meddelade man att det uppdagats över 30 000 nya smittofall på en vecka.

Testkrav, munskyddsrekommendation

På onsdagens pressträff berättade inrikesminister Mikael Damberg (S) att det från och med den 1 januari kommer att krävas ett negativt coronatest av personer som anländer till Sverige från Storbritannien.

Det här gäller inte svenska medborgare som alltid har rätt att återvända hem.

Det blir igen möjligt att resa från Storbritannien till Sverige efter årsskiftet.

Tidigare på onsdagen presenterade svenska Folkhälsomyndigheten detaljerna i den munskyddsrekommendation för kollektivtrafiken som börjar gälla nästa vecka.

Personer födda 2004 och tidigare rekommenderas att bära munskydd under vardagar klockan 7–9 på morgonen samt klockan 16–18 på eftermiddagen.

Den svenska rekommendationen gäller "kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats" och träder i kraft den 7 januari.

Högdjur som shoppar och reser väcker förtret

Samtidigt som epidemin inte visar några tecken på att mattas av i Sverige, har politikers och andra ledares agerande under krisen väckt diskussion.

Bland annat har statsminister Stefan Löfven (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) setts handla i shoppingcenter samtidigt som de uppmanat folk att bära ansvar.

Båda har förklarat att de undvikit trängsel under sina shoppingturer.

På onsdagens pressträff påpekade journalister ändå att man enligt rådande rekommendationer bör undvika samlingsplatser som just köpcenter.

En liknande storm har seglat upp kring Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Dess generaldirektör Dan Eliasson har enligt Expressen åkt på semester till Kanarieöarna strax före jul.

På pressträffen ville inrikesministern, som MSB lyder under, inte ta ställning till uppgifterna.

Kvällstidningen Aftonbladet lyfter å sin sida fram att finansminister Magdalena Andersson besökt en skiduhyrning i Sälen i Sverige den 20 december. Tidningen konstaterar att det inte finns något reseförbud till Sälen eller övriga svenska skidorter, men att Folkhälsmyndigheten rekommenderar att man tänker igenom om en resa till exempelvis en fjällanlägning där många människor träffas på samma plats är nödvändig.

Artikeln har uppdaterats. Klockan 18.43 korrigerades formuleringen "Personer födda efter 2004" till "Personer födda 2004 och tidigare".

Läs också