Hoppa till huvudinnehåll

Uppsagd Finnair-personal kan få 3 miljoner euro i EU-stöd

Kuvassa on hengityssuojainta käyttävä Finnairin työntekijä Helsinki-Vantaan lentoasemalla heinäkuussa 2020.
Finnair-anställd på Helsingfors-Vanda flygplats. Bilden är en arkivbild. Kuvassa on hengityssuojainta käyttävä Finnairin työntekijä Helsinki-Vantaan lentoasemalla heinäkuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors-Vanda flygplats,juli,2020,Finnair,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,ekonomi,Recession,flygning,flygbolag,flygplatser,andningsskydd,resande,Resande och pendling

Finland ansöker om stöd från EU för att hjälpa dem som förlorat jobbet vid Finnair och dess underleverantörer. Totalt ska tre miljoner euro läggas på återsysselsättande åtgärder.

Pengarna ska gå till service och utbildning för de Finnair-anställda som sades upp från Finnair i oktober.

Även personer som förlorade jobbet i företag som ligger nära Finnair är målgrupp för pengarna. Totalt rör det sig om 500 personer.

Åtgärderna vid bland annat arbets- och näringsbyrån i Nyland sattes in redan i höstas, men nu är det alltså meningen att EU-pengar ska skjutas till.

Finland har ansökt om stöd från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för projektet som har en totalbudget på tre miljoner euro. Finland måste själv stå för 40 procent av summan.

Finnair har, precis som andra flygbolag, lidit svårt att coronakrisen. Bolaget har uppskattat att man förlorar två miljoner euro varje dag.

Läs också