Hoppa till huvudinnehåll

USA har konstaterat sitt första fall av den brittiska virusversionen – enligt Biden går vaccinationsprocessen allt för långsamt

Vaccinationerna har kommit i gång också i Colorado. Här får 85-årige Mark Maloney en första spruta av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19.
Vaccinationerna har kommit i gång också i Colorado. Här får 85-årige Mark Maloney en första spruta av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccinationerna har kommit i gång också i Colorado. Här får 85-årige Mark Maloney en första spruta av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Bild: AFP / Lehtikuva Vaccination

Det första fallet av den brittiska virusmutationen har upptäckts i USA, i delstaten Colorado. Den smittade mannen har inte varit på någon resa. Samtidigt riktar den tillträdande presidenten Joe Biden hård kritik mot den långsammma vaccinationsprocessen.

USA har alltså konstaterat sitt första fall av det muterade coronaviruset i Colorado. Den smittade mannen, i 20-årsåldern, har inte rest i Storbritannien eller någon annanstans, vilket tyder på att virusversionen redan spritt sig åtminstone i Colorado.

Mannen hålls isolerad sydost om Denver, i Elbert County och smittspårning pågår. Åtminstone en av hans arbetskamrater misstänks också ha smittats av den här virusversionen som först rapporterades i Storbritannien i mitten av december.

Nyhetsbyrån AP har intervjuat virusforskaren Trevor Bedford som tror att den brittiska virusmutationen fortfarande är rätt sällsynt i USA, men att den sannolikt spridits dit med resenärer från Storbritannien i november eller december.

Brittiska forskare tror att den här mutationen är smittsammare, men att den inte orsakar svårare sjukdomssymptom än tidigare varianter. Man tror att de nu aktuella vaccinen biter också på den brittiska virusmutationen.

Under julhelgen påträffades den brittiska virusmutationen också i Finland.

Biden har lovat vaccinera 100 miljoner amerikaner under sina första 100 dagar vid makten

I ett tal på tisdagen riktade USA:s tillträdande president Joe Biden hård kritik mot Trumpadministrationen för att vaccinationsprocesssen går så långsamt.

Den sittande regeringen har haft som mål att vaccinera 20 miljoner amerikaner mot covid-19 ännu före årsskiftet. Tillsvidare har bara ungefär 2,1 miljoner människor i USA hunnit få sin spruta.

– Jag kommer att röra upp himmel och jord för att styra in oss i rätt riktning, sade Biden.

Biden har lovat att 100 miljoner amerikaner ska vaccineras mot covid-19 under hans 100 första dagar vid makten. Han tillträder den 20 januari.

Den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris fick sin första spruta mot covid-19 i Washington på tisdagen. Biden har låtit vaccinera sig inför kamerorna redan tidigare.
Den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris fick sin första spruta mot covid-19 i Washington på tisdagen. Biden har låtit vaccinera sig inför kamerorna redan tidigare. Den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris fick sin första spruta mot covid-19 i Washington på tisdagen. Biden har låtit vaccinera sig inför kamerorna redan tidigare. Bild: AFP / Lehtikuva Kamala Harris,Vaccination

Enligt Biden borde vaccinationsprocessen gå fem eller sex gånger snabbare än den gör nu.

Den avgående presidenten Donald Trump påpekade på Twitter att hans administration har satsat hårt på vaccinutvecklingen och enligt honom är det delstaternas uppgift att distribuera vaccinen när de väl fått tillgång till dem.

Både Modernas och Pfizer-Biontechs vaccinversioner distribueras som bäst i USA.

USA är värst drabbat av coronaviruset vad gäller antalet bekräftade smittade och döda. Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har uppemot 20 miljoner människor i USA bekräftats smittade av coronaviruset så här långt och virussjukdomen har krävt över 338 000 dödsoffer i landet.

Källor: AP, Washington Post, BBC