Hoppa till huvudinnehåll

Vichtis drömmer om persontrafik på hela Hangö-Hyvingebanan - Raseborg ger förslaget tummen upp

Olika tåg vid en järnvägsstation.
Vichtis har också tidigare drivit frågan om att införa persontrafik på Hangö-Hyvingebanan. Olika tåg vid en järnvägsstation. Bild: Petra Thilman / Yle tåg,tågtrafik,järnvägstrafik,rälsbuss,Hangö,VR,Godståg,Lappvik,Lappvik järnvägsstation,elektrifieringen av hangö-hyvingebanan

Hoppa på tåget i Hangö och stig av i Hyvinge? Så kan framtiden se ut ifall Vichtis får bestämma. Kommunen föreslår att det utöver godstransporter ska rulla rälsbussar på Hangö-Hyvingebanan när den väl har elektrifierats. Raseborgs stadsdirektör tycker att det är en god idé, skriver Länsi-Uusimaa.

År 2019 gav regeringen grönt ljus för elektrifiering av banavsnittet mellan Hangö och Hyvinge. Det gav fart åt idén om att återinföra persontrafik på järnvägsavsnittet mellan Karis och Hyvinge.

En kommun som varit särskilt drivande i frågan är Vichtis, som återigen lyfte frågan på bordet i samband med ett utlåtande (14.12) till trafiksystemplanen för Västra Nyland.

Enligt Vichtis skulle persontrafiken på banan vara lönsam. Längs järnvägen finns nämligen stadscentrum och tätorter, vilket innebär att det kunde finnas tillräckligt många passagerare för att få turerna att gå runt.

Persontrafiken skulle även ge arbets- och studiependlarna ett nytt sätt att ta sig mellan tätorter och stadscentrum. Just nu är möjligheterna begränsade ifall man vill resa hållbart, uppger kommunen.

Vichtis föreslår att persontrafiken införs när banan elektrifierats.

LU: Raseborg ger tummen upp, Lojo mer försiktigt inställd till idén

Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist stöder idén om persontrafik på banavsnittet uppger tidningen Länsi-Uusimaa.

Lojo stadsstyrelses ordförande Pekka Luoma (Saml) är mer försiktigt inställd. Han säger till tidningen att man först måste få godstågen att gå med ellok. Om det blir aktuellt med persontrafik på banan, så tar det år innan den förverkligas, tror Luoma.

Vichtis kommundirektör Erkki Eerola ser rälstrafiken som en viktig fråga för kommunen.

Ifall man införde persontrafik på Hangö-Hyvingebanan skulle det vara möjligt att ta sig från Nummela i riktning mot Tammerfors, säger Eerola till tidningen. I nuläget måste Vichtisborna först ta sig till Hyvinge innan de kan hoppa på ett tåg norrut.

Vichtis hoppas precis som Lojo kunna dra stor nytta av den nya snabbare tågförbindelsen som planeras mellan Åbo och Helsingfors. Ifall den blir av skulle två tågförbindelser mötas i Vichtis och det vore en utomordentlig sak, förklarar Erkki Eerola för tidningen.

Läs också