Hoppa till huvudinnehåll

16-åring döms till fängelse för två dråpförsök i Kyrkslätt - tre andra döms för rån

Ett tomt torg, med byggnader, bilar och en kyrka i bakgrunden. Det är mulet och grått väder.
Brotten skedde i september och oktober 2020, ett i Kyrkslätt centrum och ett i Tolls. Bilden har inget med brotten att göra. Ett tomt torg, med byggnader, bilar och en kyrka i bakgrunden. Det är mulet och grått väder. Bild: Juha Heikanen / Yle Kyrkslätt

Västra Nylands tingsrätt har dömt den 16-årige pojken till fem års ovillkorligt fängelse för två dråpförsök och ett grovt rån.

I båda fallen har den 16-åriga pojken knivhuggit sitt offer. Fallen skedde inom en vecka från varandra, det ena i Kyrkslätt centrum och det andra i Tolls, i september och oktober 2020.

Förutom fängelsestraff dömde tingsrätten pojken att ersätta ett av offren över 12 000 euro i skadestånd, och det andra offret över 13 000 euro.

Förutom dråpförsöken döms pojken också till grovt rån i ett av fallen, tillsammans med fyra andra misstänkta.

Tingsrätten förkastade de andra misstänktas åtal om försök till dråp, men tre av de andra dömdes till fängelsestraff för rån eller grovt rån.

Av dessa var två domar villkorliga, och en av de misstänkta friades helt och hållet från åtal.

Kände inte offret sedan förut

I ett av fallen kände inte offret den dömde från tidigare och tingsrätten dömer att offret på grund av alkoholpåverkan inte har haft möjlighet att vare sig förutse det skedda eller försvara sig.

I det andra fallet, där fler personer misstänktes för både försök till dråp och grovt rån, hade de dömda på förhand planerat dådet noggrant enligt tingsrättens dom.

Tingsrätten dömer rånet som grovt eftersom det gjordes på ett grymt sätt och för att eggvapen användes vid dådet.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.