Hoppa till huvudinnehåll

Charlotta Bengs från Sibbo Kanotklubb paddlar året om: "Man kan paddla på vintern och hoppa på isflak"

Tarja och Charlotta står och ler med var sin paddel i handen.
Charlotta Bengs (höger) och hennes paddlingskompis Tarja Wahlström (vänster). Tarja och Charlotta står och ler med var sin paddel i handen. Bild: Yle / Fredrika Lindholm paddling,vinter,kajak,Tarja Wahlström

Det gråa havet gungar och regnet piskar utanför Sibbo Kanotklubbs små röda strandbodar. Detta är en dag då de flesta människor väljer att stanna inomhus, men inte Charlotta Bengs. Hon ska nämligen ut och paddla.

De små bodarna är fyllda med havskajaker från golv till tak och trots att de är trånga ser de inbjudande ut i det ruskiga vädret.

Att bodarna är fulla är ingen överraskning, enligt Bengs har paddling blivit otroligt populärt under den senaste tiden.

– Som hobby är det ju jätte omväxlande och passar de flesta.

Charlotta inne i ett havskajakförråd.
Så här ser det ut inne i ett havskajakförråd. Charlotta inne i ett havskajakförråd. Bild: Yle / Fredrika Lindholm paddling,vinter,kajak,Charlotta Bengs

Hon tror att populariteten beror på att man kan paddla på så många olika sätt.

– Man kan söndagspaddla med familjen på sommaren när det är vackert väder, man kan åka ut i stormen och surfa eller så kan man paddla på vintern och hoppa på isflak.

Bengs berättar att det ibland är möjligt att bokstavligen gå omkring på isflak under vårvintern om vädret tillåter.

– När havsisen håller på att lossna så blir det ju isflak på havet och det är ganska roligt att då paddla där omkring och så kan man ju ta lite fart och hoppa upp på stora isflak också om man vill.

Charlotta och Tarja förbereder sig för att åka ut med kajak i vintervädret.
En torrdräkt är ett måste då man paddlar på vintern. Charlotta och Tarja förbereder sig för att åka ut med kajak i vintervädret. Bild: Yle / Fredrika Lindholm paddling,vinter,kajak,Tarja Wahlström

Det finns större risker då man paddlar på vintern

Bengs paddlar mellan 1000 och 2000 kilometer per år och under vintern paddlar hon ungefär en gång i veckan.

Hon berättar att den utrustning man behöver för att paddla på vintern inte skiljer sig avsevärt från den man använder sig av under sommaren.

– Torrdräkt behöver man ha på vintern, och det har vi också på oss nu. Och det är otroligt viktigt för när vattnet är nära noll grader så klarar man sig inte där så länge.

Charlotta håller upp choklad, kex och smörgås som hon ska ta med på kajakturen.
Dagens matsäck består av choklad, kex och smörgås. Charlotta håller upp choklad, kex och smörgås som hon ska ta med på kajakturen. Bild: Yle / Fredrika Lindholm paddling,vinter,kajak,Tarja Wahlström

Under vintern måste man också vara mer erfaren för att paddla och dessutom ska man aldrig paddla ensam.

– Det finns ändå lite större risker då man paddlar på vintern just på grund av kylan och det kalla vattnet.

Trots att man måste ha med sig en massa saker av säkerhetsskäl så bör man också packa med sig något gott att äta. I dagens packning har Bengs bland annat choklad, kex, smörgås och både varm och kall dryck.

Charlotta och Tarja står på en snöig brygga och förbereder sina kajaker.
På vintern ska man aldrig paddla ensam. Charlotta och Tarja står på en snöig brygga och förbereder sina kajaker. Bild: Yle / Fredrika Lindholm paddling,vinter,kajak,Tarja Wahlström

Vid minus fem går gränsen

Bengs berättar att det bästa med paddling är lugnet, den vackra naturen och paddlingskompisarna.

– Man kopplar av direkt när man sticker iväg och paddlar oberoende av väder.

Hon berättar att det bara finns en sorts väder som hon inte paddlar i, nämligen då det är riktigt kallt. Är vädret kallare än fem minusgrader så fryser allting till is vilket kan göra det besvärligt.

– Men oftast då det blir så kallt så brukar det ju också vara ett istäcke på vattnet, och då brukar de flesta av oss som paddlar förflytta oss till långfärdsskridskoåkning.

Charlotta och Tarja sitter i sina kajaker och är påväg ut på vattnet i ösregnet.
Då kajakerna är packade är det bara att paddla iväg. Charlotta och Tarja sitter i sina kajaker och är påväg ut på vattnet i ösregnet. Bild: Yle / Fredrika Lindholm paddling,vinter,kajak,Tarja Wahlström

Läs också