Hoppa till huvudinnehåll

En hyresbostad som inte fanns, grov mobbning och en fisk som tittade på tv - en tillbakablick på år 2020 i huvudstadsregionen

Året 2020 har varit innehållsrikt och har också inrymt mycket annat än coronaviruset. Vi listar sju intressanta nyheter från det gångna året.

Hyresbostaden som inte fanns - vi avslöjade ett bostadsbedrägeri

På sajten Oikotie.fi fanns på våren en annons om en hyresbostad i Rödbergen i Helsingfors som verkade för bra för att vara sann. Vi avslöjade bluffen och lät er följa med hur det gick till.

Dödshot, slag och psykiskt våld pågått i Kyrkslättskola i flera år: “Lovade 10 euro till den som slår min dotter så blodet rinner”

Grov mobbning påträffades i en skola i Kyrkslätt i början av året. Mobbningen visade sig ha pågått i flera år och föräldrarna ansåg att varken skolan eller kommunen tagit tag i saken ordentligt.

Eleverna var rädda för att gå till skolan och flera föräldrar planerade att låta barnen byta skola.

#frågahreg: Kan man simma i Gallträsk i Grankulla?

På våren började vi med serien #frågahreg där vi låter er ställa en fråga som vi sedan försöker besvara. Vi har bland annat tagit reda på hur gator får sina namn och om det är okej att trappträna vid riksdagshuset. I det här avsnittet prövade vår Grankullareporter på att simma i Gallträsk, som historiskt varit smutsigt och övergött.

Under året har många bra frågor kommit in, tack för dem! Har du en fråga som du skulle vilja få besvarad? Här kan du skicka in den och se på alla de frågor som redan besvarats.

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Skatudden

Skatudden i Helsingfors blev i somras vald till den bästa hemknuten i huvudstadsregionen i vår tävling på jakt efter den den bästa hemknuten i Svenskfinland.

Många andra ställen var också nominerade i tävlingen, till exempel Ladusved i Esbo och Långvik i Kyrkslätt.

Granskning: Samuel Dolphyne blev medvetslös under ett polisingripande i Helsingfors och dog dagen därpå – vad var det som hände?

Vad hände lördagskvällen den 17 november 2018 i en gatukorsning i Helsingfors?

Enligt polisens pressmeddelande blev en man, som misstänktes för rattfylleri, överraskande medvetslös under ett gripande. Mannen avled dagen efter polisingripandet men enligt åklagaren orsakade polisen inte hans död.

Havsabborren Mikko äter allt i sin väg - också kompisarna: “Personalen åt lunch med honom när vi höll stängt”

I oktober besökte vi ett födelsedagskalas på Sea Life i Helsingfors då havsabborren Mikko fyllde 16 år. Under coronavåren blev Mikko deppig då akvariet höll stängt. Då måste han underhållas av personalen och vid andra tider fick han titta på akvarieprogram på tv.

Mikkos väg från en privatpersons hem till det egna akvariet på Sea Life har varit lång och krokig och består bland annat av flertalet uppätna fiskkompisar.

"Det känns tungt i benen och krafterna tar slut när man ska säga förlåt." Barnpanelen talar om viktiga saker

Under året har också flera barnpaneler tyckt till om ditt och datt gällande aktuella nyheter och snackisar.

Mot vedertagen fakta har Barnpanelen gjort flera tunga avslöjande som gjort att världen som vi känner den vänts upp och ner: I år har vi fått veta att Julgubben inte bor i Korvatunturi utan i Kampen i Helsingfors och att Runeberg inte var den första människan.