Hoppa till huvudinnehåll

Färre sommarjobbar för Raseborg stad i sommar - staden måste spara pengar

En ung man kör omkring på en gräsklippare i en park. I förgrunden syns färggranna tulpaner.
För att minska på utgifterna anställer staden färre ungdomar i sommar. Arkivbild. En ung man kör omkring på en gräsklippare i en park. I förgrunden syns färggranna tulpaner. Bild: Malin Valtonen / Yle Gräsklippning,gräsklippare,sommarjobb,Hangö,parkavdelningen i hangö

Raseborgs stad anställer färre ungdomar i sommar. Staden måste spara pengar för att inte stämplas som en kriskommun och det här drabbar även stadens ungdomar.

I budgeten för nästa år föreslås att Raseborgs stad erbjuder arbete åt 75 sommarjobbare. Det är 25 färre än tidigare.

En del av sommarjobbarna ska vara ungdomar i åldern 16–18 som får utföra lättare arbete.

Sommarjobbarna som fyllt 18 är sådana som redan hunnit påbörja yrkesinriktad eller högre utbildning.

De äldre ungdomarna kan anställas för en längre period än en månad, men i så fall måste antalet ungdomar minska i motsvarande grad så att pengarna räcker till.

Två närvårdare som går med varsin rullstol framför sig.
Staden prioriterar unga som är i behov av praktikplats. Två närvårdare som går med varsin rullstol framför sig. Bild: Arne Trautmann äldrevårdspersonal,äldreboende,ålderdomshem

Lönen för studerande vid högskolor och yrkeshögskolor är 1 700 euro per månad, för studerande vid yrkesläroanstalter och gymnasier 1 450 euro och lönen för övriga ungdomar är 1 300 euro per månad.

De som arbetar andra sommaren i Raseborgs stad får lönen förhöjd med 5 procent och de som arbetar minst tredje sommaren får lönen förhöjd med 10 procent.

Staden prioriterar ungdomar som behöver praktik för sin utbildning. De ungdomar som får sommarjobb får inte ha någon av sina föräldrar i omedelbar förmansställning.