Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonen krossade Slovakien – kaptenen Lundell ledde laget till turneringens mest övertygande seger: ”Kunde ha spelat ännu bättre”

Anton Lundell i farten mot Slovakien.
Anton Lundell sätter in matchens första mål mot Slovakien. Anton Lundell i farten mot Slovakien. Bild: Pasi Mennander / Leijonat.fi Anton Lundell

En svajig insats mot ett sargat Tyskland, en snäppet bättre match mot ett segt Schweiz – och mot Slovakien kom islossningen. Juniorlejonen dominerade matchen och knep segern med 6–0.

Då slutsummern löd i period ett verkade det finnas liv i matchen mellan Juniorlejonen och Slovakien. En finländsk anfallsräd hade stannat vid den slovakiska kassen – och spelarna drabbade samman.

Men en halv period senare hade Finland släckt den slovakiska kämpaglöden totalt.

Anton Lundell hade gett Finland ledningen halvvägs in i den första perioden och stod sen för passningarna till både Topi Niemeläs 2–0 och Kasper Simontaivals 3–0-mål.

Tre mål, som verkade knäcka Slovakiens ryggrad.

– Första perioden bra och vi kunde ha spelat ännu bättre i andra, menar Lundell på presskonferensen efter matchen.

Glödhet förstakedja

Att det var just förstakedjan som i praktiken avgjorde matchen för Finland kom inte som någon överraskning för Slovakiens tränare Robert Petrovicky och Juniorlejonens dito Antti Pennanen.

– Vi spelade inte tillräckligt disciplinerat utan lät kedjan mala på i vår zon i långa stunder. Mot spelare av deras kaliber måste man spela bättre. Då de får ett mål får de bara mer självförtroende och då blir det svårt att stoppa dem, säger Petrovicky.

– Det är ett talangfullt gäng som spelar väldigt bra tillsammans, analyserar i sin tur Pennanen kortfattat.

Kasper Simontaival underströk själv trions arbetsmoral efter segern över Schweiz och Lundell var inne på samma linje på onsdagskvällen.

– Det är verkligt kul att spela tillsammans med de här killarna. Vi jobbar hårt varje gång vi hoppar in på isen och har lyckats få till det i anfallet. Spelet har dessutom bara blivit bättre ju längre turneringen har gått.

Bredden som behövs

Finland pressade på hela resten av den andra perioden och tvingade de uppgivna och slutkörda motståndarna att dra på sig flera utvisningar. Inte ens en blåvit tvåminutare i slutet av perioden lyckades förstöra Juniorlejonens momentum.

I tredje satte Santeri Hatakka först 4–0 från minsta möjliga vinkel innan Samuel Helenius spräckte sin personliga nolla då han förde Finland upp i 5–0. Ketchupflaske-effekten blev ett faktum kort därefter då JYP-centern piskade pucken rakt upp i krysset och avrundade siffrorna till 6–0.

– Det är oerhört viktigt att andra kedjor än ettan började leverera. Det var inte bara Helenius fjärdekedja som steg fram utan helheten börjar se riktigt bra ut. Kämpainsatsen som de levererade var något som också kommer att behövas mot Kanada, säger Pennanen.

Antti Pennanen i spelarbåset.
Antti Pennanen. Antti Pennanen i spelarbåset. Bild: AOP Antti Pennanen

Men samtidigt finns det kuggar som inte är välsmorda ännu.

En spelare som inte ännu levt upp till förväntningarna är Ilves-snipern Roby Järventie, som inte hittat formen i JVM så här långt. I den tredje perioden blev han stundvis bänkad av Pennanen.

– Men då han fick hoppa in på isen igen så hade han rätt attityd. Juuso Pärssinen har varit grymt bra i andralinan, men det räcker inte om inte yttrarna hjälper till, säger Pennanen. Brad Lambert är den andra yttern i kedjan.

Segern innebär att Finland kommer att göra upp om gruppsegern med Kanada då lagen möts natten mellan torsdag och fredag.

– Det kommer att vara turneringens tuffaste match så här långt och vi måste vara förberedda på det, säger Lundell till Yle Sporten.

Ishockey, junior-VM:

Grupp A:

Finland–Slovakien 6–0 (1–0, 2–0, 3–0)
8.57 Anton Lundell (Kasper Simontaival, Roni Hirvonen) 1–0
26.09 Topi Niemelä (Anton Lundell) 2–0
28.35 Kasper Simontaival (Anton Lundell, Topi Niemelä) 3–0
46.10 Santeri Hatakka (Roni Hirvonen) 4–0
47.27 Samuel Helenius (Benjamin Korhonen, Mikko Petman) 5–0
53.49 Samuel Helenius (Benjamin Korhonen) 6–0

Schweiz–Tyskland 4–5 (0–3, 0–1, 4–1)

Grupp B:

Ryssland–Sverige 4–3 e. förl. (2–1, 0–1, 1–1, 1–0)

Läs också