Hoppa till huvudinnehåll

Lasershow istället för fyrverkerier och raketförbud i stadskärnan - så här firar Helsingfors nyår i år

Händer håller upp tomtebloss
I år rekommenderas det att du firar nyår med en mindre grupp vänner än vanligt. Händer håller upp tomtebloss Bild: Mostphotos nyår,2020: The Series,nyårsafton,decennium,Tomtebloss,sprakastickor

Bor du i centrum av Helsingfors och planerar att skjuta raketer lönar det sig att hålla koll på var du får göra det, eftersom räddningsverket har förbjudit vissa områden.

Från att det blir mörkt ungefär klockan 15.30 och 18 timmar framöver går radiolaserverket Tidens Telegraf att ses i Helsingfors. Konstverket av Ilkka Paloniemi skjuter ut laserstrålar som i morsekod tecknar “2020 - 2021”.

Ifall du inte kan ta del av konstverket i Helsingfors så är det möjligt att se det på webben, eller att höra det på radio, då är frekvensen 105,8 MHz.

Förbjudet att skjuta raketer i vissa delar av Helsingfors

Räddningsverket i Helsingfors har även i år förbjudit skjutandet av fyrverkeripjäser på vissa offentliga platser, bland annat köpcentrum och parker.

Även innerstaden, alltså från Tennipalatset i väster, Esplanaden i söder, Magasinparken i norr och Mariegatan i öster, är ett fyrverkerifritt område.

Här hittar du exakta kartor på var det är förbjudet att skjuta raketer (länken öppnar en pdf-bilaga, på finska)

Konsert från Stadshuset

Helsingfors stadshus festsal omvandlas till estrad för flera kända artister på den sena kvällen, fram till tolvslaget.

Konserten Classical Trancelations, som kombinerar elektronisk musik med symfoniorkester, sänds på Yle Arenan med start klockan 22.30