Hoppa till huvudinnehåll

Lewis Hamilton blir adlad i Storbritannien – premiärministern Boris Johnson uppges ha arbetat för att F1-mästaren hedras

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton fick fira många gånger under formel 1-säsongen. Lewis Hamilton Bild: XPB images/AOP Lewis Hamilton

Alla tiders meste segrare i formel 1 – och nu även adlad. Lewis Hamilton hedras av Storbritannien vid årsskiftet.

I november säkrade Lewis Hamilton sin sjunde VM-titel i formel 1 och före jul blev han utnämnd till årets sportpersonlighet i sitt hemland Storbritannien av BBC.

Vid nyår får Hamilton nästa hedersutmärkelse för sina insatser på och utanför formel 1-banorna. Han blir adlad och kommer att kunna kalla sig "Sir" i fortsättningen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters fanns det ett stort frågetecken kring adlandet av Hamilton. Han är skriven i Monaco av skatteskäl, men brittiska medier uppger att premiärministern Boris Johnson personligen har arbetat för att Hamilton ska hedras för sina idrottsmeriter.

Hamilton är statistiskt alla tiders bästa formel 1-förare med 95 GP-segrar och 98 pole position. I antal titlar tangerade han Michael Schumachers rekord den här säsongen.

– Lewis är en gigant i vår sport och hans inflytande är enormt både i och utanför bilen. Det han har uppnått är otroligt och mer är på gång, säger nye F1-bossen Stefano Domenicali.

Hamilton är en av få brittiska idrottare som har blivit adlad medan den aktiva karriären fortfarande pågår, uppger Reuters. Alastair Cook (cricket), Bradley Wiggins (cykel), Mo Farah (friidrott) och Andy Murray (tennis) är de andra.

– Storbritannien kan vara väldigt stolta över att ha en sådan mästare och ambassadör som Sir Lewis Hamilton, säger Mercedes stallchef Toto Wolff.