Hoppa till huvudinnehåll

Norge inför testtvång för alla resenärer - vägran kan leda till böter

Norges statsminister Erna Solberg i närbild, under en presskonferens med Angela Merkel i oktober 2019.
Norges statsminister Erna Solberg Norges statsminister Erna Solberg i närbild, under en presskonferens med Angela Merkel i oktober 2019. Bild: EPA/Felipe Trueba Erna Solberg,Norge,Høyre (Norge)

Norge kräver att alla som reser in i landet från så kallade "röda länder" ska testa sig för corona. Testerna tas i främsta hand på flygplatserna och vid gränsstationerna. Testningen inleds i övermorgon, den 2 januari.

Om det inte är möjligt att göra testet genast vid ankomst måste testet tas inom ett dygn, heter det i ett pressmeddelande från statsministern Erna Solberg.

De som tar sig över gränsen till Norge bör på grund av testningen göra det via övervakade gränsövergångar, heter det i pressmeddelandet. Därför kan det hända att små gränsövergångar stängs helt och hållet för ett tag.

Barn och pendlare är undantagna

Det finns dock undantag i testtvånget: Barn under 12 år behöver inte coronatestas. Det görs också vissa undantag för personer i kritiska samhällsfunktioner, pendlare, långtradarchaufförer och diplomater.

Systemet är i kraft i fyra veckor och omvärderas då. Brott mot plikten att testa sig kan leda till böter.

"Vi är rädda för importerad smitta"

Norge vill med testtvånget förhindra att den muterade coronavarianten kommer in i landet.

- Vi är rädda för importerad smitta. Vi är oroade för att den muterade varianten smittar lättare och för alla de som kommer hem till Norge efter jul från länder med mycket högre smittspridning än vi har här, säger Solberg.

Källa: NRK, Verdens Gang