Hoppa till huvudinnehåll

Tvärvändningen i Göteborg – mästarlaget på damsidan ångrar sig och fortsätter elitsatsningen

I mitten av november säkrade Göteborg FC sitt första mästerskap någonsin.
Göteborg FC tog sin första ligatitel i Sverige i höst. I mitten av november säkrade Göteborg FC sitt första mästerskap någonsin. Bild: STELLA Pictures / AOP Kopparbergs/Göteborg FC

Efter en massiv kritikstorm ångrar Göteborg FC sig och spelar vidare i damallsvenskan. Spelarna är försiktiga i sina kommentarer, men är glada över beskedet.

Nyheten slog ner som en bomb i svensk fotboll i tisdags. Mästarlaget Göteborg FC meddelade plötsligt att de lägger ner sin elitverksamhet – några veckor efter att klubben säkrade SM-guldet.

Två dagar senare har vinden vänt i Göteborg.

Efter ett möte där klubbens ordförande Peter Bronsman, ledare och spelare deltog är beskedet att Göteborg FC spelar i damallsvenskan och Champions League 2021.

I tisdags var budskapet att en förening som inte har stöd av en herrklubb inte kan klara sig på sikt. Bronsman håller fast vid den linjen och menar nu att det finns konkreta vägar framåt för samarbete med andra klubbar i Göteborg.

– Genom att ha en intention till ett nära samarbete med en etablerad förening hoppas vi kunna ge damfotbollen i vårt område de bästa förutsättningarna att utvecklas under lång tid, säger Bronsman i ett uttalande.

Mycket uppmärksamhet

Tisdagens nyhet fick stor uppmärksamhet i Sverige. Till och med brittiska The Guardian skrev om Göteborg FC:s beslut.

I dag medger klubben i ett pressmeddelande att uppmärksamheten från många håll var en överraskning.

”Vad vi inte förväntade oss var det stora, överväldigande och positiva intresset från privatpersoner, företag och fotbollsföreningar för att behålla föreningens elitverksamhet. Vi överraskades av att så många klev fram och visade vilja att hjälpa till att finna lösningar för att behålla en elitverksamhet för damfotbollen i Göteborg."

Två finländskor i laget i fjol

Under den gångna säsongen spelade de finländska landslagsspelarna Natalia Kuikka och Emma Koivisto i mästarlaget. Kuikka har gjort klart med en flytt till USA, men Koivisto är fortfarande kvar i på spelarlistan.

I svenska medier är spelarna försiktiga i sina kommentarer, men säger att de är glada över nyheten.

”Jag tänker inte göra några intervjuer i dag, men vi är så klart väldigt glada över att saker och ting ser ut att ha löst sig och att vi kan stanna i Göteborg. I övrigt har jag inga mer kommentarer”, skriver svenska landslagsspelaren Elin Rubensson i ett sms till SVT.