Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonen utspelade av Kanada i gruppfinalen – nu väntar kvartsfinal mot Sverige

Kanada nätar mot Finland.
Kanada nätar mot Finland. Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press ishockey,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Det blev ingen munter avslutning på 2020 för Juniorlejonen. Laget förlorade den sista gruppspelsmatchen mot Kanada och dessutom skadade sig backen Ville Heinola. Finland slutade tvåa i gruppen vilket bäddar för en intressant kvartsfinal.

Allt hade gått enligt förhandstipset under starten av gruppspelet. Både Finland och Kanada hade vunnit sina tre första matcher och ställdes därmed mot varandra i en direkt avgörande gruppfinal.

Kanada gällde som förhandsfavorit och vann också matchen med 4–1. Lönnlöven knep således gruppsegern och fick en enklare väg in i slutspelet då man möter Tjeckien i kvartsfinalen.

För Finlands del blir det ett nordiskt möte i kvartsfinalen. Juniorlejonen ställs mot Sverige som förlorade sin sista gruppspelsmatch mot USA.

I gruppfinalen mot Kanada hamnade Finland i ett tidigt underläge. Matchen var bara några minuter gammal då Eemil Viro tappade pucken i anfallszonen och Kanada fick en kontring. Dylan Cozens gjorde inget misstag och prickade in 1–0 för den stora guldfavoriten.

– Vi var inte alls redo i början av matchen, medger Finlands förbundskapten Antti Pennanen. Kanada var väldigt bra och spelade med mycket fart. De vann alla närkamper och lösa puckar. Vi försökte förbättra och blev bättre men inte tillräckligt.

Antti Pennanen håller taktikpalaver.
Antti Pennanen. Antti Pennanen håller taktikpalaver. Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund Antti Pennanen

Finland kom inte ur egen zon

Finland var ordentligt tillbakapressat i de två första perioderna, och i mitten av matchen gjorde Kanada både 2–0 och 3–0. Efter 40 minuter ledde Kanada skottstatistiken med förkrossande 32–7.

– Vi spelade inte alls som vi får senaste match. Vi fick inte ut pucken ur egen zon och tvingades försvara mycket. Vi var inte bra i de två första perioderna, säger backen Mikko Kokkonen.

I den sista perioden jämnade spelet ut sig och Finland lyckades trycka in en reducering. Brad Lambert gjorde sitt första mål i turneringen i powerplay. Men Juniorlejonen var aldrig nära att rubba Kanada och i slutminuterna gjorde sedan Cozens 4–1 i tom bur.

– Förstaplatsen i gruppen stod på spel och vi var riktigt taggade. Första perioden var vår bästa i hela turneringen och vi måste bygga vidare på det, säger Cozens.

Kanadensiska spelare jublar
Kanada fick jubla fyra gånger mot Finland. Kanadensiska spelare jublar Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press ishockey,Kanadas herrjuniorlandslag i ishockey

Heinola skadad

Förlusten var inte den enda motgången för Juniorlejonen mot Kanada. I den sista perioden träffade Connor McMichaels skott Ville Heinolas hand och backen kunde inte slutföra matchen.

– Jag kan inte säga om Ville spelar i kvartsfinalen. Jag vill påstå att han måste vara ordentligt skadad för att inte spela, säger Pennanen.

Lagen har nu en vilodag och på lördags kör slutspelet i gång med kvartsfinaler. Finland ställs alltså mot Sverige som slutade trea i grupp B.

– Det blir sjukt häftigt! Det blir skitkul, säger förbundskapten Joel Rönnmark till Viaplay enligt SVT Sport.

Juniorkronorna, som fick se monstersviten ta slut mot Ryssland, var aldrig med i matchen mot USA. Redan efter drygt fyra minuter ledde USA med 2–0 och laget vann till slut med 4–0.

Kvartsfinalparen i JVM är som följande: Kanada – Tjeckien, Finland – Sverige, Tyskland – Ryssland och Slovakien – USA.

Finlands kvartsfinal börjar klockan 22.30 på lördagskvällen.

Resultat:

Kanada – Finland 4–1 (1–0, 2–0, 1–1)
03.49 1–0 Dylan Cozens
26.54 2–0 Dylan Holloway (Jakob Pelletier, Braden Schneider)
32.58 3–0 Peyton Krebs (Bowen Byram, Connor Zary)
45.05 3–1 Brad Lambert (Topi Niemelä, Juuso Pärssinen) pp
58.43 4–1 Dylan Cozens

Sverige – USA 0–4 (0–2, 0–2, 0–0)
01.09 0–1 Drew Hellson (John Farinacci, Bobby Brink)
03.58 0–2 Trevor Zegras (Brock Faber)
22.00 0–3 Ryan Johnson (Trevor Zegras, Alex Turcotte)
23.55 0–4 Alex Turcotte (Arthur Kaliyev, Trevor Zegras)