Hoppa till huvudinnehåll

Från storstadsliv till landsbygden, att leva med en obotlig tumör och fem tips för suveränt surdegsbröd: Det här läste ni mest år 2020

Collage på huvudbilder från mycket lästa artiklar år 2020.
Collage på huvudbilder från mycket lästa artiklar år 2020. artiklar

Gott nytt år! Vi lägger 2020 bakom oss med en liten tillbakablick – här har vi samlat ihop några av fjolårets mest lästa artiklar.

Var 2020 verkligen det värsta året någonsin?

Alla klagar på 2020, "det värsta året någonsin." Men det har funnits år som har varit värre. Otroligt mycket värre.

Som året 536 till exempel, som vissa utpekar som "det värsta året att vara vid liv". Här är Kvanthopps lista över tre år som klår 2020 i sunkighet.

"Med dagens medicin har jag max 25 år kvar att leva"

Johanna Smeds var 19 år gammal när hon diagnosticerades med en elakartad hjärntumör. Hela hennes värld stannade för en stund, men när den största chocken lagt sig började vardagen småningom komma tillbaka.

Klicka här för att läsa Johannas berättelse om hur det är att leva med en obotlig tumör, men inte känna sig sjuk.

Johanna Smeds
Johannas hjärntumör upptäcktes av en slump. Johanna Smeds Bild: YLE / Petter Sandelin kvinna,johanna smeds

Sanna Marin utan någonting under kavajen väckte diskussion – forskare: "Handlar om gamla sociala strukturer"

I oktober blev det uppståndelse, då statsminister Sanna Marins foto för en finsk modetidning kom i omlopp. Somliga ansåg att hon hade visat för mycket hud iklädd endast kavaj och ett stort smycke.

– Det känns som att det är samma sak som händer gång på gång. Varje gång en kvinna i maktposition gör någonting så blir det uppståndelse. Sedan varierar det vad hon gjort för fel den här gången.

Det här säger Charlotte Cederbom som är filosofiedoktor och forskare vid Åbo Akademi med inriktning på medeltiden, lag och genus. Klicka här för att läsa hela intervjun!

Vladimir Putin sitter på en häst i ett ärmlöst linne.
En person som visat mycket hud är Rysslands president Vladimir Putin. Vi har till exempel sett honom ridande på en häst med bar överkropp. Varför får inte Putin samma reaktioner som Sanna Marin? Vladimir Putin sitter på en häst i ett ärmlöst linne. Vladimir Putin,häst

Kristina blev änka som 25-åring

Kristina och Jimmy gifte sig en gnistrande vacker vinterdag i Trefaldighetskyrkan i Vasa. Inför 80 släktingar och vänner lovade de att älska varandra tills döden skiljer dem åt.

Redan då visste de att Jimmys hjärncancer var obotlig.

– Jag skulle aldrig byta bort tiden med Jimmy, säger Kristina vars man dog i cancer sju månader efter att de gift sig.

Klicka här för att läsa Kristinas och Jimmys berättelse.

Kristina Huhtasalo är klädd i en grön tröja och sitter på en parkbänk.
Kristina tänker att hon lever för två personer nu. Kristina Huhtasalo är klädd i en grön tröja och sitter på en parkbänk. Bild: Michaela Rosenback personporträtt,Kristina Huhtasalo

Så bakar du suveränt surdegsbröd – följ fransmannens fem råd

Har du stött på platta surdegsbröd någon gång? Bröd som smakar surt och har en alldeles för seg skorpa?

Här bjuder den franska kocken Julien Huéber på sina bästa råd för att lyckas med brödbakningen!

Ett nygräddat bröd på en skärbräda.
Det viktigaste är att välja bra råvaror och att ha lite tålamod när man bakar surdegsbröd. Ett nygräddat bröd på en skärbräda. Bild: Carina Ahlskog / Yle bröd,surdeg,Vetebröd,bakning

Så gick Robert Helenius från utmattad och desperat till karriärens största seger

Oseriöst. Patetiskt. Verklighetsfrånvänt. När boxaren Robert Helenius flyttade till Åland trodde de flesta att elitkarriären var över.

Men trepersonersteamet har visat att Helenius inte är en föredetting som sitter hemma och pimplar öl – att det går att slipa fram en boxare av världsklass på en liten ö.

De senaste åren har Robert Helenius gått från ett förlöjligat boxarvrak med kronisk smärta till en slimmad elitidrottare, som är i sitt livs form – och, då artikeln publicerades, precis hade tagit karriärens tyngsta seger.

Allt som behövs är lite kreativitet, säger Helenius till Yle Sporten. Klicka här för att läsa intervjun!

Robert Helenius tränar magmuskler på en bänk som har en 90-graderslutning.
När Robert Helenius tränar har bänken 90-graderslutning. Robert Helenius tränar magmuskler på en bänk som har en 90-graderslutning. Bild: Yle/Sebastian Backman Robert Helenius,boxning

"Det är först då vi vågar tala om det svåra som sorgen börjar släppa taget"

- Det hjälper att tala om det. Vi borde alla bli bättre på att tala öppet också om svåra saker.

Det säger bonden Christer Finne som strax innan jul år 2019 förlorade sin fru i cancer. Sonen Eriks självmord för tio år sedan har också satt djupa spår.

Klicka här för att läsa Christers berättelse.

Man i keps blickar ut mot en åker.
Christer Finne är grönsaksodlare och bloggar aktivt om sitt liv som bonde på bondbloggen. Där skriver han inte bara om själva arbetet som bonde, utan delar också öppet med sig om livets med och motgångar. Man i keps blickar ut mot en åker. Bild: Yle/Johanna Ventus bonde,christer finne

Oscar och Ida lämnade Helsingfors för 18 rum och kök i Bromarv

Allt fler finländare väljer att bosätta sig i städer och i takt med det avbefolkas landsbygden på många håll. Men det finns också de som gör det motsatta, det vill säga flyttar ut till lugnet på landet.

Så gjorde Helsingforsarna Oscar Gräsbeck och Ida Söderström i slutet av år 2019, då de tog över Kansjerf gård i Bromarv.

När Yle Västnyland besöker dem några månader senare är de nöjda med sitt beslut och har många planer för gården. Klicka här för att läsa intervjun!

Oscar Gräsbeck och Ida Söderström går utanför ett stort gult trähus.
Att bo på landet kan bli trendigt i framtiden, säger framtidsforskaren Mikko Dufva. En av orsakerna är att ett liv på landsbygden ses som mera rofyllt och stressfritt. Också Ida Söderström och Oscar Gräsbeck märkte att lugnet på landet fick dem att må bättre. Oscar Gräsbeck och Ida Söderström går utanför ett stort gult trähus. Bild: Malin Valtonen / Yle Bromarv,flyttning till landsbygden,oscar gräsbeck

Vad minns du från år 2020? Hur hoppas du att 2021 ska bli? Berätta i kommentarsfältet nedan!

Läs också