Hoppa till huvudinnehåll

Minister Jari Leppä i HS: "Jordbruken ska garanteras tillgång till utländsk arbetskraft inför odlingssäsongen"

Säsongsarbetare plockar jordgubbar
Många jordbruk behöver extra arbetskraft under de arbetsdryga skedena, inte minst bärodlarna. Säsongsarbetare plockar jordgubbar Bild: YLE Evert Rönnqvist jordgubbsodling,säsongsarbete

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) säger i en intervju för Helsingin Sanomat (betalmur) att jordbruken ska garanteras tillgång till utländska säsongsarbetare när odlingssäsongen kommer i gång.

Under coronavåren i fjol fick jordbruken problem då utländska säsongsarbetare inte kunde komma till Finland i vanlig ordning. Inför kommande säsong har myndigheterna redan tagit itu med saken, uppger minister Leppä i tidningsintervjun.

"Vi vill säkra och vi ska säkra att det finns tillgång till säsongsarbetskraft. Det ordnar sig", uttrycker sig Leppä enligt tidningen.

Kuvassa on Jari Leppä.
Jordbruksminister Jari Leppä (C) säger att man nu är en erfarenhet rikare i fråga om behovet av säsongsarbetare. Kuvassa on Jari Leppä. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors,2020,vår,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,karantän,koronaviruspandemi,Jari Leppä,Centern i Finland

Enligt uppgifterna planerar Jord- och skogsbruksministeriet som bäst, tillsammans med andra ministerier, hur säsongsarbetare från utlandet ska kunna komma till Finland på ett hälsomässigt tryggt sätt. Planeringen har börjat tidigare än i fjol.

"Vi är bättre förberedda den här gången", säger minister Leppä.

Han konstaterar att det nu är känt varför processen gick långsamt framåt i fjol våras och säger att man nu strävar efter mer flexibilitet.

I tidningsintervjun uppger jord- och skogsbruksministern att hans ministerium kommer med ett förslag om riktlinjer nu genast i början av året.

Han säger att utgångspunkten för förslaget är samma som i fjol våras, det vill säga att säsongsarbetare från andra än EU-länder hämtas med charterplan och att man försäkrar sig om att de inte för med sig coronasmitta.