Hoppa till huvudinnehåll

Svenska dubbelvinnaren Linn Svahn ville inte bjuda på glädjehopp efter målgång – kritiserar segerbilderna: "Jag hoppar på en studsmatta – inte i målområdet"

Linn Svahn ler efter målgång.
Linn Svahn har all orsak att le efter att en fjärdedel av Tour de Ski är avklarad. Linn Svahn ler efter målgång. Bild: EPA-EFE/All Over Press Linn Svahn,längdskidåkning

Linn Svahn har dominerat starten av Tour de Ski och nu jämförs hon i Sverige med Marit Bjørgen. Samtidigt hyllas Svahn för sitt agerande i segerfotot. ”Det är väldigt bra att någon gör uppror”, hyllar norska TV2:s expert Petter Skinstad.

Svenska sprintspecialisten Linn Svahn har fått en drömstart på Tour de Ski. Hon följde upp gårdagens sprintseger i Val Müstair med att spurta hem dagens masstart.

Vinsten var hennes första i ett distanslopp i världscupen och nu toppar hon tourens sammandrag med 13 sekunder ned till Jessica Diggins. Totalt har den svenska 21-åringen vunnit sex lopp i världscupen.

– Det är så fränt och coolt. Linn Svahn åker taktiskt som om hon vore 35 år och heter Marit Bjørgen, hyllade experten Johanna Ojala i SVT:s studio.

Inget hopp av Svahn på fotot

Direkt efter målgång gjorde Svahn ett ställningstagande. Topptrion i damloppen brukar ofta på begäran av fotograferna hoppa upp i luften i samband med segerbilderna i målfållan.

I dagens lopp i Val Müstair hoppade Diggins och Julia Stupak, men Svahn valde att stå kvar då det var dags för bild.

– Jag ser ingen vits med att hoppa. De får gärna hoppa bredvid mig, men jag hoppar på en studsmatta och inte i målområdet, där låter jag gärna mina ben få vila lite, konstaterade Svahn för Expressen.

Linn Svahn jublar mellan två hoppande medtävlare.
Linn Svahn stod kvar då tvåan Julia Stupak (till vänster) och trean Jessica Diggins hoppade. Linn Svahn jublar mellan två hoppande medtävlare. Bild: EPA-EFE/All Over Press Linn Svahn,längdskidåkning

Enligt tidningen ska ändå inga fotografer ha frågat efter ett hopp, utan den här gången skedde det på Stupaks och Diggins initiativ.

Norska TV2:s skidexpert Petter Skinstad sade sig vara riktigt glad efter att ha sett Svahns agerande. Enligt experten ska damer och herrar själv välja om de hoppar eller inte.

– Det är väldigt bra att någon gör ett uppror mot det här. Det står manliga fotografer och ber damåkarna att hoppa, men de ber inte herråkarna att göra samma sak, kommenterade Skinstad på tv-kanalens sajt.

– Man ska inte tvingas hoppa för att man är kvinna. Det är löjligt att se på.

Läs också