Hoppa till huvudinnehåll

Linn Svahn kroknade i jaktstarten – Frida Karlsson kunde inte svara på amerikanska anstormingen: "Hon kunde ha varit lite mer kylig"

Rosie Brennan kramar om Jessica Diggins.
Tvåan Rosie Brennan gav vinnaren Jessica Diggins en kram efter söndagens jaktstart. Rosie Brennan kramar om Jessica Diggins. Bild: EPA-EFE/All Over Press Rosie Brennan,Jessica Diggins,längdskidåkning

Den svenska överraskningen Linn Svahn hade inte tillräckligt med krafter kvar för en ny sensation i den tredje Tour de Ski-etappen. Det blev en dubbelseger för USA i jaktstarten i Val Müstair, medan Krista Pärmäkoski steg till en tiondeplats – en och en halv minut efter vinnaren Jessica Diggins.

Den svenska sprintspecialisten Svahn hade fått en drömstart på Tour de Ski efter segrar i de två öppningsloppen.

I dagens jaktstart i Val Müstair fick hon gå ut 19 sekunder före någon annan. Frida Karlsson tog tillsammans med amerikanskorna Jessica Diggins och Rosie Brennan ifatt Svahn efter ungefär tre kilometers åkning.

Drygt halvvägs in i tiokilometersloppet orkade inte Svahn med tätens tempo längre och svenskan var till slut sexa i mål, över en minut efter täten.

Hennes landsmaninna Karlsson var dragvillig i loppet, men när det var dags att avgöra segern hade hon inte tillräckligt krafter kvar. Först stack Diggins, och på slutet spurtade också Brennan ifrån svenskan som fick nöja sig med en tredjeplats.

I hemlandet kritiserades Karlsson för att ha slösat för mycket energi på att dra.

– Hon hade kunna låta amerikanskorna varit draglokomotiv halvvägs in i loppet och sparat energi med att vara lite mer kylig, sa SVT-experten Johanna Ojala.

Pärmäkoski ville inte ta risker på hög höjd

Krista Pärmäkoski gav positiva signaler i gårdagens masstart och tog ett nytt steg framåt i jaktstarten. Finländskan startade som 12:e dam och avancerade två placeringar. Hon var tia i mål, en och en halv minut efter Diggins.

– Jag tänkte fokusera på min egna åkning, men jag hittade en grupp som höll passlig fart. Jag avvaktade i tre varv, och satsade på att öka farten under sista varvet, vilket räckte för att droppa ett par damer från gruppen, sa Pärmäkoski.

Krista Pärmäkoski skidar.
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski skidar. Bild: EPA-EFE/All Over Press Krista Pärmäkoski,längdskidåkning

Den finländska stjärnan trodde på att hon kan ännu bättre. I höghöjdstävlingarna i Val Müstair ville hon inte ta några onödiga risker.

– Dagens prestation var helt bra, det är bättre att spela säkert när man har en lång tour framför sig.

Johanna Matintalo tappade en par placeringar och slutade 21:a, medan Jasmi Joensuu igen blev utan poäng på en 39:e plats.

Resultat, jaktstart 10 km, fristil:

1. Jessica Diggins USA 26.54,1
2. Rosie Brennan USA +5,6
3. Frida Karlsson SWE +10,7
4. Anamarija Lampic SLO +57,9
5. Julia Stupak RUS +59,4
6. Linn Svahn SWE +1.12,9
7. Tatjana Sorina RUS +1.15,5
8. Nadine Fähndrich SUI +1.28,3
9. Katharina Hennig GER +1.28,7
10. Krista Pärmäkoski FIN +1.31,4
...
21. Johanna Matintalo FIN +3.15,3
39. Jasmi Joensuu FIN +5.00,5
46. Katri Lylynperä FIN +5.52,8

Jaktstarten åktes enligt totalställningen i Tour de Ski.

Artikeln uppdaterad med Pärmäkoskis kommentarer klockan 18.21.