Hoppa till huvudinnehåll

Mathias Nylund sjönk plötsligt ner i en djup depression: "Nu vet jag att det kan hända vem som helst"

Mathias Nylund
När Mathias blev frisk slutade han försöka förstå varför han drabbades av depression eftersom det inte känns viktigt mera, men han säger att han nu verkligen inser att han inte behöver skuldbelägga sig själv för att han blev sjuk. Mathias Nylund Bild: Barbro Ahlstedt Mathias,Nylund,kroppen

För många österbottningar är Mathias Nylund är en välkänd person som syns och hörs i många sammanhang, kanske främst som musiker. I säsong två av den populära podcasten Kroppen och livet är Nylund den första ute att berätta om sin svåraste tid i livet.

Efter att ha rest runt i världen och bott längre tider i länder som Ryssland, Kina, Japan och Frankrike har han sedan elva år tillbaka huserat i Österbotten och bor numera i sitt barndomshem i Nykarleby med fru och två barn.

Utan att överdriva kan man säga att Mathias levt ett gott liv där han kunnat förverkliga sig själv – på de sätt han önskat – tills en dag under vårvintern 2020 då han sjönk ner i en mycket djup grop.

– Den kom från ingenstans. Först levde jag fyrtiofem år lyckligt och sedan plötsligt kom depressionen som från ingenstans.

Det här uttrycket att man vill krypa ur sitt skinn, det förstod jag aldrig tidigare, men nu gör jag det― Mathias Nylund

Omöjligt att fly från ångesten

Depressionen började med ångest, som Mathias beskriver som en mycket stark oro som kändes mest i bröstet.

– Jag kunde vara på jobbet och sen plötsligt bara inte stå ut mera. Jag kände att jag måste gå hem och att jag behövde prata med någon. Jag ringde runt till olika stödlinjer och sjukhuset bara för att ha någon att prata med, jag var så rädd eftersom känslan var så obekant.

– Det är så svårt att förklara. Innan det här hade jag aldrig kunnat förstå vad ångest är. Jag hade kunnat tänka att “ät lite choklad och se en film så blir det nog bra”.

Ångesten låg som en krans över hjärtat och bröstet och det pirrade i hela kroppen på ett obehagligt sätt.

Mathias genomgick en hjärtoperation för femton år sedan då ett medfött fel i hjärtat korrigerades.

För att försäkra sig om att det inte handlade om något fysiologiskt gick Mathias på EKG för att kolla att det inte var fel på hjärtat och det var det inte heller.

– Ångesten var ibland så extrem att jag nästan måste skrika. Jag klarade inte ens av att vara stilla när det var som värst. Det här uttrycket att man vill krypa ur sitt skinn, det förstod jag aldrig tidigare, men nu gör jag det.

– Det hemska med ångest är att man inte kan gömma sig från den, mycket annat kan man åka ifrån, men ångesten följer med till vilket rum du än går.

Efter ett tag lättade ångesten, men då föll Mathias ner i en djup depression.

– Jag var inte deprimerad när jag hade ångest. Men jag skulle ändå säga att tio dagar av tio tar jag depression före ångest.

På nätet hittade jag sidor som sa “du är deprimerad för att du lever ditt liv på fel sätt. Det är ditt eget fel”― Mathias Nylund

Kände sig helt värdelös

Mathias berättar att han under sin sjukdomsperiod hela tiden sökte information på nätet och upptäckte en intressant sak.

– De sidor som var skrivna på svenska hade hade en mycket mildare ton i stil med att “det är inte ditt fel att du mår dåligt”, men de finska sidorna var hårdare, som att “du är deprimerad för att du lever ditt liv på fel sätt. Det är ditt eget fel”.

Under den aktiva depressionen kändes det verkligen för Mathias som att allt var hans eget fel. Han upplevde att han hade misslyckats med det mesta och att det var omöjligt att ställa allt till rätta.

– Jag kände mig helt värdelös.

Det är först nu efteråt Mathias förstår att det var depressionen som talade. Under sjukdomsperioden letade han efter fel och orsaker. Han måste få fast boven i dramat och han pendlade mellan olika misstankar om vad som var grundorsaken till hans mående.

– Ibland trodde jag att det var äktenskapet som var fel. Men min fru var så vis att hon förstod att jag var sjuk och sade att vi pratar om det först när jag är ute på andra sidan. Jag tycker att hon var extremt stark som kunde ta distans när jag började yra om skilsmässa.

Mathias säger att han aldrig varit suicid, men att det kändes svårt att tänka på att vara tvungen att leva livet och i värsta fall ett långt liv.

– Jag tänkte inte att det var omöjligt, bara att det skulle bli så enormt tungt. Samtidigt kunde jag också vara tacksam över att ha fått leva ett bra liv i fyrtiofem år. Det var ju inget dåligt lopp, tänkte jag.

Mathias Nylund
Mathias säger att han nu verkligen inser att han inte behöver skuldbelägga sig själv för att han blev sjuk Mathias Nylund Bild: Barbro Ahlstedt Mathias,Nylund

Medicinen hjälpte

För Mathias var det endast en sak som på riktigt hjälpte honom, nämligen SSRI-medicin. Först mådde han sämre i ungefär en månad, men lyckligtvis var han förberedd på det. Ändå säger han att den tiden var extremt tung, men att det sedan ganska snabbt började vända uppåt.

– Bara under loppet av några dagar ändrade tillvaron från djupaste mörker till något som liknade normalitet.

Mathias hade haft ett stort motstånd mot depressionsmedicin och hade bestämt sig för att han skulle klara sig utan. Det var först när han blev orolig för att aldrig mera klara av att gå till jobbet som han bestämde sig för att testa.

Orsaken till att tanken på mediciner kändes så fjärran var de oerhört nedslående rapporterna han läste på olika forum.

– Men nu förstår jag att folk skriver ju när dom mår som sämst och för att få ut sin besvikelse. Sedan när man blir frisk har man ju knappast samma behov av att gå och skriva av sig på olika nätforum. Det var också av den orsaken jag ville gå ut offentligt och berätta om mina positiva erfarenheter av depressionsmedicin. Jag ville helt enkelt bredda diskussionen lite.

Man kan bli bättre, inte så där lite bättre, utan helt och hållet frisk― Mathias Nylund

Kan drabba vem som helst

Mathias säger att han vet att medicin kanske inte passar alla och att alla inte har samma tur och hittar rätt läkemedel genast, men för Mathias var det den allra viktigaste biten av tillfrisknandet. Han säger också att han enbart mötts av positivitet när han berättat om sin depression.

– En del var förvånade över att just jag blev deprimerad och det känns bra att jag kan visa att det kan drabba vem som helst. Och att man kan bli bättre, inte så där lite bättre, utan helt och hållet frisk.

Äktenskapet har stärkts efter depressionen och Mathias känner en förnyad respekt för sin fru. Livet har blivit bättre, men under förutsättningen att depressionen inte kommer tillbaka, säger Mathias.

– Jag har lärt mig att inte ta saker för givet, att göra saker nu och inte skjuta upp allt till senare. Vem vet hur länge man lever, bäst att njuta av livet nu! Tänk om jag blir deprimerad igen och hoppar i sjön, då har jag inte så stor glädje av fonder på banker.

Jag mår nästan ännu bättre nu, för nu gör jag det medvetet― Mathias Nylund

Mathias säger att han kanske inte skulle vara lika rädd om depressionen kommer på nytt eftersom han varit med om det redan en gång och sedan blivit bättre.

– Jag vet att det kan komma tillbaka, men det är inte något jag aktivt vill tänka på nu. Nu när jag mår bra är det dessutom väldigt svårt att ens komma i kontakt med de känslor jag hade då jag var sjuk.

– Jag mår nästan ännu bättre nu, för nu gör jag det medvetet, förr var det en självklarhet att jag skulle må bra. På morgonen när jag vaknar kan jag ligga och känna hur välmåendet sprider sig.

När Mathias blev frisk slutade han försöka förstå varför han drabbades av depression eftersom det inte känns viktigt mera, men han säger att han nu verkligen inser att han inte behöver skuldbelägga sig själv för att han blev sjuk.

Lyssna på Mathias Nylund i Kroppen och livet här.