Hoppa till huvudinnehåll

Mindy läste 150 böcker på ett år: ”En dag när jag inte har läst en enda sida är ingen bra dag”

Ung blond kvinna tittar i en bok.
Läsningen har alltid varit en viktig del av Mindy Svenlins liv. Ung blond kvinna tittar i en bok. Bild: Jakob Lillas / Yle litteratur,böcker

Mindy Svenlin hade satt upp ett ambitiöst läsmål för 2020. Med hjälp av läsningen vill hon både utmana sig själv och inspirera andra. ”Tillsammans kan vi skapa en läsande kultur”, säger Svenlin.

Inför 2020 hade Mindy Svenlin i Korsholm som mål att läsa 150 böcker under året. När 2020 slutligen övergick i 2021 var saldot 154 böcker, eller knappt tre böcker per vecka.

– Jag är nöjd. Jag läste kanske mer i början av året och lite mindre mot slutet av året, men det blev aldrig riktigt bråttom att klara av det, utan det gick ganska lugnt till, berättar hon.

Svenlin säger att hon vill vara en läsande människa. En konkret målsättning hjälper henne att fokusera.

– Det är lätt hänt i en stressig vardag att det är arbete och matlagning och sedan är man så slut att det blir tv-serier och sådant i stället. En dag när jag inte har läst en enda sida är ingen bra dag.

Det är lätt hänt i en stressig vardag att det är arbete och matlagning och sedan är man så slut att det blir tv-serier och sådant i stället

Som så mycket annat har även läsningen påverkats av coronasituationen.

Svenlin berättar att hon särskilt under våren tillbringade mycket tid hemma. Evenemang och fritidsaktiviteter ställdes in, och det fanns plötsligt mer tid över för läsning.

När också biblioteken stängde sina dörrar för en tid blev hon tvungen att hitta nya sätt att ta till sig litteraturen. Lösningen var e-böcker och ljudböcker, något som hon egentligen inte hade ägnat sig åt tidigare.

– Jag ser väldigt många fördelar med det också. Jag läste mer, men kanske också lite på annat sätt än tidigare.

En hög med böcker på ett bord.
Bland de böcker som Svenlin läst under året finns både nya och gamla bekantskaper. En hög med böcker på ett bord. Bild: Jakob Lillas / Yle litteratur,böcker

"En bra bok provocerar"

I fråga om litteratur är Svenlin allätare. Det mesta får plats: skönlitteratur, biografier, poesi och barnlitteratur.

– En riktigt bra bok, oavsett genre, tycker jag att är en sådan som erbjuder ett perspektiv som jag aldrig har tänkt på förut eller som är väldigt långt ifrån mitt eget. Den kanske provocerar eller väcker nya tankar och idéer.

På Instagram driver Svenlin kontot ”mindyjoysbokhylla” där hon delar bland annat boktips, recensioner och tankar kring litteratur och läsning. Hon berättar att människor ofta tar kontakt, delvis för att fråga om tips på böcker för olika ändamål, men också för att tacka för att hon har gett dem inspiration att läsa.

– Det har varit jättefint att se att den här ganska ensamma aktiviteten att läsa böcker kan sprida ringar på vattnet. Ju fler människor som vågar prata och skriva om sin läsning och sina läsvanor desto mer tror jag att vi tillsammans kan hjälpa till att skapa en läsande kultur.

Ju fler människor som vågar prata och skriva om sin läsning och sina läsvanor desto mer tror jag att vi tillsammans kan hjälpa till att skapa en läsande kultur

Svenlins eget läsintresse har följt henne genom hela livet. Under vissa perioder har hon läst mer och under andra mindre, men böckerna har alltid funnits där.

– Redan när jag började i årskurs sju visste jag att jag ville bli modersmålslärare, för då skulle jag få ägna mig åt språk och läsning och sprida det vidare till eleverna i klassrummet, berättar hon.

För tillfället arbetar hon som doktorand i pedagogik på Åbo Akademi med inriktning på – ni gissade det – svenska och litteratur.

Blond kvinna sitter i en fåtölj och tittar i en bok.
I år satsar Svenlin på kvalitet framför kvantitet i läsningen. Blond kvinna sitter i en fåtölj och tittar i en bok. Bild: Jakob Lillas / Yle litteratur,böcker

Annorlunda mål för 2021

Ett av Svenlins starkaste bokminnen från 2020 är Där kräftorna sjunger av Delia Owens. I den blev hon särskilt tagen av miljöbeskrivningarna, något hon annars sällan fäster vikt vid.

– Det är helt fantastiskt hur hon målar upp miljön och man sugs verkligen in. Den rekommenderar jag varmt.

Inför 2021 har Svenlin ett lite annorlunda mål.

Nu är det viktigaste inte att läsa mycket. I stället väljer hon att fokusera mer på vilken typ av böcker hon läser.

– Jag planerar att läsa en litteraturhistorisk klassiker varje månad. Det är lätt för mig att följa med samtidslitteraturen och vilka nya böcker som ges ut och då glömmer jag lätt bort att vi har en rik litteraturhistoria.

Men visst finns det också en siffra hon siktar på.

– Hundra böcker. Det har jag klarat av tidigare och det har gått helt okej.