Hoppa till huvudinnehåll

Så fortsätter JVM då fyra lag gör upp om medaljerna – Finland möter USA i semifinal

Juniorlejonen firar i klunga.
Juniorlejonen firar i klunga. Bild: Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,junior-VM i ishockey

USA blev det sista laget att säkra sin semifinalplats tidigt på söndagsmorgonen. USA är också Finlands motståndare då semifinalen spelas under natten till tisdag.

Åtta lag gick till slutspel i junior-VM och efter kvartsfinalerna är fyra kvar. Ryssland blev det första laget att säkra sin plats i semifinal då man slog Tyskland med 2–1, och Finland det andra då man slog ut Sverige.

Under natten och söndagsmorgonen fullbordade sedan de båda nordamerikanska lagen Kanada och USA semifinalkvartetten.

Hemmafavoriten Kanada höll för trycket och besegrade Tjeckien. Lönnlöven som var det bästa laget i gruppspelet vann sin kvartsfinal med 3–0 efter mål av Dylan Cozens, Bowen Byram och Connor McMichael.

– Vi blir bättre för varje dag som går och det ska bli intressant att se hur vi kan spela i semifinalen, säger målvakten Devon Levi som räddade 29 skott i matchen och höll nollan.

Slovakien reducerade två gånger mot USA

USA såg ut att ha full kontroll på sin semifinal mot Slovakien då man ledde med 3–0 efter knappt 37 minuter, men ett slovakiskt mål strax före den andra pausvilan skapade nerv i matchen.

Slovakerna reducerade sedan en andra gång då drygt tio minuter återstod att spela men närmare än så kom inte laget. John Farinacci gjorde 4–2 för USA med fyra minuter kvar att spela och i slutet av matchen fastställde Matthew Beniers slutresultatet till 5–2.

– Slovakien har stora och fysiska spelare så fick kämpa under hela matchen, säger Farinacci.

USA mot Finland i semifinalen

Resultatet i den sista kvartsfinalen gör att det blir USA som är Juniorlejonens motståndare i semifinalen. Kanada och Ryssland gör upp om den andra finalplatsen.

Finland mötte just USA i den enda träningsmatchen inför turneringen och förlorade då med 2–3.

Finland har mött USA 35 gånger i JVM-historien och vunnit 18 matcher. USA har i sin tur 16 segrar och en match har slutat oavgjort. I fjol slog Juniorlejonen USA i kvartsfinalen och 2019 var man starkare i finalen.

Resultat, kvartsfinaler:

Ryssland – Tyskland 2–1

Finland – Sverige 3–2

Kanada – Tjeckien 3–0

USA – Slovakien 5–2

Semifinaler:

5.1 klockan 01.00 Kanada – Ryssland

5.1 klockan 04.30 USA – Finland