Hoppa till huvudinnehåll

Slarv med munskydd under Tour de Ski – åkare kan diskas om reglerna inte följs: ”Alla fall anmäls till juryn”

Damåkare tävlar i Tour de Ski.
Damåkare tävlar i Tour de Ski. Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER längdskidåkning,Tour de Ski

Åkare har brutit mot reglerna under Tour de Ski då de inte använt munskydd. Fis har därför varnat landslagen och sista utvägen är att åkare diskas från hela touren. Steg för steg tror jag att folk kommer att förstå att det är viktigt, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till Expressen.

Internationella skidförbundet Fis har infört skarpa regler för att Tour de Ski ska kunna genomföras. Bland annat måste alla bära munskydd.

För åkarnas del ska det vara på när de kommer till stadion och sedan direkt efter loppet. För ledare är det krav på munskydd hela tiden.

Men under de inledande tävlingsdagarna har det uppdagats slarv, rapporterar Expressen. Därför har Fis varnat landslagen att det kan få stora konsekvenser.

– I går var det bara varningar, men i dag kommer vi att ta till böter och om folk inte följer reglerna så kommer vi att ta deras ackrediteringar för resten av touren. Steg för steg tror jag att folk kommer att förstå att det är viktigt, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till tidningen.

Enligt Expressen har bland annat de ryska åkarna Natalija Nepriajeva och Julia Stupak setts utan munskydd. Stupak genomförde också intervjuer utan munskydd efter lördagens masstart.

– I intervjuzonen är det inget krav att ha munskydd utan bara en stark rekommendation. Anledningen till det är att vi har en avspärrning som skapar social distansering. Men på övriga områden är det ett krav, säger Mignerey.

Skidförbundet samlar in bilder för att försöka få en uppfattning om hur utbrett slarvet är.

– Vi kommer att agera mot detta. Alla fall kommer att anmälas till juryn, säger Mignerey.

Tour de Ski fortsätter i dag med jaktstarter i fristil.

Läs också