Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marin önskar snabbare vaccineringstakt: "Ännu kan man ändå inte säga att vi misslyckats"

Sanna Marin mot bakgrund av en vintergrön gräsmatta.
Statsminister Sanna Marin (SDP) svarade på politikreportrarnas frågor på söndagen i Yle-programmet Statsministerns frågetimme. Sanna Marin mot bakgrund av en vintergrön gräsmatta. Bild: Lehtikuva Sanna Marin

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att coronavaccineringen kommit igång långsammare än hon hoppats. Enligt henne är det ändå förståeligt att semestersäsongen ställer till det för vaccineringstakten och hon säger sig lita på att hälsomyndigheterna kan sköta vaccineringen på ett bra sätt.

Sanna Marin svarade på journalisternas frågor under årets första sändning av Yle-programmet Statsministerns frågetimme.

– Vaccineringen har först börjat och vi kan först senare se hur man har lyckats, säger hon.

På frågan om ifall vi har råd att vara långsamma med vaccineringen svarade Marin att vaccineringen är ett maratonlopp och inte en spurt.

– Jag hoppas också att takten skulle vara snabbare. Jag skulle ändå inte dra slutsatsen att vi skulle ha misslyckats. Vi måste lita på att myndigheterna kan sköta vaccineringen och att de går vidare enligt den strategi som vi gjort tillsammans.

Vaccineringen inleddes den 27 december i Finland och hittills har kring 5 000 sprutor getts, enligt ledande sakkunnig Mia Kontio vid Institutet för hälsa och välfärd.

I lördags rapporterade Yle att Finland under julhelgen endast fick en bråkdel av det utlovade antalet doser coronavaccin.

"Vaccinfrågan borde inte vara en kapprustning"

Enligt Marin kan Finland vaccinera en stor del av befolkningen till sensommaren om vacciner fås i den takt som planerats. Institutet för hälsa och välfärd beräknar att man kan vaccinera kring 20 000 per vecka i januari.

Marin sa också att hon litar på att finländare använder sunt förnuft och tar vaccinet, även om det är frivilligt.

På frågan om ifall Finland och EU borde vara snabbare med att skaffa vacciner svarade Marin att det är viktigt att Finland är med i EU:s vaccinprogram.

– Det är viktigt att vi gör det tillsammans och har en gemensam linje. Jag vill ändå påminna om att pandemin är global, och att vaccinfrågan inte borde vara en kapprustning mellan länder. Vi måste alla tänka på att vi måste få vacciner till hela världsbefolkningen. Alla som vill ska få vaccinet globalt.

"Behöver mer information om virusmutationen"

Under mellandagarna har regeringen också diskuterat coronaläget och virusmutationen som spridits i Storbritannien.

Enligt Marin behövs mer information om mutationen för att kunna fatta beslut om eventuella förändringar i Finlands coronastrategi.

– Vi behöver mer information bland annat om hur mycket det finns av virusmutationen och var och hur viruset sprids. Och hur mycket mutationen sprids bland barn och unga i och med att det påverkar skolors och daghems verksamhet.

Det var Yle-reportern Maria Stenroos, Antonia Berg på MTV Uutiset och Marko Junkkari på Helsingin Sanomat som intervjuade statsministern under direktsändningen. Programmet leddes av Yle-producenten Petri Kejonen.