Hoppa till huvudinnehåll

"Trafikljusen lyste rött i tio sekunder" – på Åbopolisens video kör flera förare mot rött, tills det smäller

Sydvästra Finlands polis har på Twitter publicerat en video, med vilken man vill påminna om hur viktigt det är att vara uppmärksam i trafiken.

På videon syns en stor korsning med trafikljus, där först en buss kör mot rött ljus. Ljusen hinner helt och hållet byta till rött, men chauffören gör inget för att sakta in.

Flera sekunder senare syns på videon hur en personbil kommer efter bussen. Inte heller personbilsföraren saktar in, trots att trafikljusen lyst rött redan i tio sekunder. Föraren krockar med en bil som kommer från det andra hållet och svänger över korsningen.

– Kollisionen skedde på lördag eftermiddag i Åbo. Ingen skadades, säger kommissarie Joonas Tikka vid Sydvästra Finlands polisinrättning.

Olyckan skedde i korsningen av Helsingforsvägen och Kalevarampen, i stadsdelen Kuppis, där motorvägen från Helsingfors övergår till Helsingforsvägen. Olyckan skedde vid 13.30-tiden på lördagen.

"Det händer ofta"

Kommissarie Joonas Tikka säger att man i det här fallet inte kan tala om att någon kört på "gammalt grönt".

– Här lyste de röda trafikljusen ändå i tio sekunder innan kollisionen. Och där finns åtminstone fyra trafikljus.

Det sker allt emellanåt kollisioner i korsningar med trafikljus.

– Någon exakt statistik har jag inte, men nog händer det ofta, säger Tikka.

Artikeln baserar sig på Punaisia päin ilman huolta – poliisin julkaisemalla videolla liikennevalot unohtuvat useammalta kuskilta: "Punaiset palavat 10 sekuntia" skriven av Jenni Joensuu. Den är översatt av Linus Hoffman.

Läs också