Hoppa till huvudinnehåll

14 nya fall av det muterade coronaviruset har hittats i Nyland och Kymmenedalen

En man får en spruta i armen. Mannen har munskydd och en manchester united halsduk.
Vaccineringen har kommit igång på olika håll i Finland, men myndigheterna hade hoppats på att få ett större antal doser. En man får en spruta i armen. Mannen har munskydd och en manchester united halsduk. Bild: Esa Huuhko / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,koronaviruspandemi,Coronavaccin,Samkommunen för social- och hälsovårdstjänster i Södra Savolax (Essote)

I Finland har man hittat 14 nya fall av det muterade coronaviruset, alla av den brittiska varianten. De nya fallen har hittats i Nyland och Kymmenedalen.

Fallen är nu sammanlagt 17 stycken till antalet. 14 av fallen har hittats i nyligen gjorda analyser medan de resterande tre fallen hittades redan i slutet av december.

Fallen har främst spårats till utlandsresor som gjorts i december, skriver Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande. De nya fallen har registrerats i Kymmenedalen och Nyland.

Fem personer som fått den muterade versionen är familjemedlemmar till en person som rest utomlands. Alla har befunnit sig i karantän.

Sammanlagt har 14 personer som hör till de insjuknades närmaste krets smittats av coronaviruset. En del av proverna analyseras ännu och därför är det inte säkert om alla har fått den muterade varianten.

Det tar ungefär en vecka att fastställa vilken virusvariant en patient smittats av.

Pfizer tillverkar covid-19-vaccin. Vaccinflaska och injektionsspruta och nål.
De nuvarande vaccinen ska bita också på de muterade varianterna av coronaviruset. Pfizer tillverkar covid-19-vaccin. Vaccinflaska och injektionsspruta och nål. Bild: AFP / Lehtikuva vaccin,COVID-19,coronavirus,Kanyl,Pfizer Inc.,Biopharmaceutical New Technologies

Trög vaccineringstakt kritiseras

Av de 17 muterade coronavirusfallen som påträffats i Finland är alla utom ett fall av den brittiska varianten. Den sydafrikanska mutationen har påträffats hos en person.

Den brittiska mutationen gör att viruset smittar upp till 70 procent lättare, men ingenting tyder på att den skulle vara farligare.

Vaccinationerna som tagits fram ska också bita på den muterade varianten.

Det muterade viruset gör att diskussionen kring coronavirusvaccineringen har tagit fart. Vaccineringen inleddes den 27 december i Finland och hittills har kring 5 000 sprutor getts, enligt ledande sakkunnig Mia Kontio vid Institutet för hälsa och välfärd. Enligt statistik ska flest doser ha getts i huvudstadsregionen.

Statsminister Sanna Marin kritiserade så sent som igår vaccineringstakten. Dessutom har Finland fått avsevärt färre vaccindoser än väntat.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Mikko Pietilä berättar att under tusen av landskapets 4 000 doser getts till de som står först i kön till vaccinerna, alltså vårdarna.

- Vi har haft en mycket bra start med tanke på att vi bara haft tre vardagar på oss. I fortsättningen ska vi kunna vaccinera ännu fler varje vecka.

En man i kostym och glasögon ler mot kameran.
Chefsöverläkare Mikko Pietilä berättar att man fått en bra start på vaccineringen i Egentliga Finland, men fler vaccindoser behövs. En man i kostym och glasögon ler mot kameran. Bild: Minna Rosvall / Yle överläkare,Åbo,coronavirus

Det var för en vecka sedan som Finlands första muterade coronavirusfall rapporterades i Egentliga Finland. Virusvarianten ändrar enligt Pietilä inte på hur vaccineringarna fortskrider.

- Senast den här veckan har vi använt alla våra doser och vi kommer få mer vaccin senast nästa vecka, även om vi inte kan veta säkert.

Flyg från Storbritannien till Finland inställda

Förra veckan meddelade Traficom, på basis av en rekommendation från Institutet för hälsa och välfärd, att alla flyg från Storbritannien fortsättningsvis stoppas. Förbudet gäller till och med den 11 januari.

Samtidigt rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd att alla som befunnit sig i Storbritannien eller Sydafrika från och med den 7 december testas för coronaviruset, vare sig personen har symptom eller inte.

Regeringen uppmanar finländarna att överlag undvika att göra icke-nödvändiga resor till länder man listat som högriskländer.