Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnson: Ny nedstängning på grund av det muterade coronaviruset

Den brittiska premiärministern Boris Johnson säger att England måste stänga ner samhället för att stoppa spridningen av det muterade coronaviruset. Liknande åtgärder vidtas enligt Johnson i Skottland, Wales och Nordirland.

Nedstängningen betyder att alla skolor och högskolor från och med tisdag övergår till distansundervisning, bortsett från utsatta barn och barn till personer som sköter nödvändiga uppgifter.

Vidare ska alla stanna hemma. De som inte kan utföra arbetet på distans är befriade från det här kravet. Man får också lämna hemmet för att köpa mat och förnödenheter och för att motionera. Åtgärderna är i kraft åtminstone till mitten av februari.

Utan de här åtgärderna skulle det finnas en risk att hälsovårdssystemet inte klarar av mängden av coronapatienter, sa Johnson i ett tv-tal på måndagskvällen.

På måndagen fanns det 26 626 patienter med covid-19 i England, vilket är 30 procent fler än för en vecka sedan och 40 procent högre än den högsta siffran under våren 2020.

407 virusrelaterade dödsfall rapporterades i Storbritannien på måndagen och det totala antalet för hela epidemin är nu 75 431.

Lagstiftning om de nya reglerna kommer att träda i kraft tidigt på onsdag morgon, sa Johnson.

Snabb start på vaccineringar

Johnson berömde hur vaccineringarna har kommit i gång i Storbritannien. Han sade också att Stobritannien hittills har vaccinerat fler människor än vad man gjort i hela resten av Europa tillsammans.

Den brittiska hälsovården räknar enligt Johnson med att man i mitten av februari, om allt går väl, har erbjudit alla inom de fyra högst prioriterade grupperna den första vaccindosen.

Det handlar enligt Johnson om personer som bor på äldreboenden och dem som arbetar där, alla som är över 70 år, vissa grupper inom hälso- och socialvården samt alla som är kliniskt mycket sårbara för coronaviruset.

Läs också