Hoppa till huvudinnehåll

Femtonåring gripen för dråpförsök i Helsingfors - offret fick livshotande skador

Människors fötter framför en bil i mörkret. Bilen har ljusen tända.
Offrets berättelse och polisens utredning om händelserna skiljer sig från varandra. Människors fötter framför en bil i mörkret. Bilen har ljusen tända. Bild: Henrietta Hassinen / Yle brottslighet,organiserad brottslighet,ungdomsbrottslighet,Gäng,stöld,bedrägeri

Helsingforspolisen har gripit en 15-årig pojke som misstänks för att ha försökt döda en 17-åring. Händelserna ägde rum i Kvarnbäcken i Helsingfors tidigt på söndagsmorgonen den 3 januari, skriver Yle Uutiset.

Enligt polisen hade den 17-åriga pojken huggits i ryggen två gånger med ett eggvapen. Offret fick livshotande skador och vårdas på sjukhus. Ärendet utreds som dråpförsök.

Polisen larmades till en lägenhet i Kvarnbäcken kring klockan 9 på söndagsmorgonen på grund av ett slagsmål.

Offret har berättat att förövarna skulle ha varit tre till fem okända män som han hade stött på utomhus. Enligt polisen finns det ändå inga tecken på att en knivhuggning skett på platsen.

Utredningen visar istället att brottsplatsen var lägenheten där offret befann sig och att han skulle ha blivit knivhuggen av 15-åringen som var på besök. Den misstänkta gärningsmannen greps lite senare i en annan lägenhet.

- Motivet är fortfarande helt oklart. Vi vet inte exakt vad som lett till knivhuggningen, säger kriminalöverkommissarie Jari Koski vid Helsingforspolisen.

Varken offret eller den misstänkte har kunnat ge något mer exakt motiv eller förklaring till vad som hände.

- Utredningen är fortfarande i ett ganska tidigt skede, men vi vet i alla fall att de var kompisar, säger Koski.

Polisen fortsätter att utreda brottet. Enligt utredningen har det funnits andra personer i lägenheten än offret och den misstänkta gärningsmannen.

Polis: Blandmissbruk allt mer vanligt

Kriminalöverkommissarie Koski kommenterar till Yle Uutiset att blandmissbruk varit allt mer vanligt under den senaste tiden. Det har förekommit fall redan en längre tid där blandmissbruk uppkommit.

Han kommenterar ändå inte om fallet i Kvarnbäcken var relaterat till något liknande.

- De här fallen kännetecknas av det att man blandar sprit, olika läkemedel och droger och man blir så omtöcknad att man inte förstår vad som händer. När både offret och gärningsmannen överlever undrar man hur det riktigt gick till, säger Koski.

Enligt Koski finns det i dessa fall inga tydliga orsaker till dåden, såsom ett bråk, pengar eller liknande. Det finns fall där motiven är klara, men ganska ofta är orsakerna oklara.

- Allt oftare då det handlar om våldsdåd mellan kompisar undrar de efteråt vad som riktigt hänt och varför. Sedan funderar man tillsammans med kompisgruppen varför man riktigt har skadat den andra, fortsätter Koski.

Ungdomsbrottslighet och allvarlig sådan har varit på tapeten under den senaste tiden. För ungefär en månad sedan greps tre 16-åringar för ett mord på en jämnårig pojke i Forsby.

Artikeln är en översättning av Yle uutisets artikel 15-vuotias poika otettu kiinni epäiltynä tapon yrityksestä Helsingin Myllypurossa – vakavasti haavoittunut 17-vuotias uhri sairaalahoidossa skriven av Saara Hirvonen. Artikeln är översatt av Charlotte Lindberg.