Hoppa till huvudinnehåll

Mia Heijnsbroek-Wirén avgår som stadsstyrelsens ordförande i Lovisa efter SFP:s gruppbeslut

SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa
SFP fick enkel majoritet i stadsfullmäktige i förra kommunalvalet, och sitter på ordförandeposterna i både fullmäktige och styrelsen i Lovisa. SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa Bild: Yle/Joni Kyheröinen SFP,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

SFP i Lovisa anser att stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén bör lämna sin post och söker nu en ny ordförande. Heijnbroek-Wirén respekterar beslutet och fortsätter som fullmäktigeledamot inom Samlingspartiet.

SFP:s fullmäktigegrupp i Lovisa möttes på söndagen. Under gruppmötet diskuterades bland annat situationen efter Heijnsbroek-Wiréns avhopp.

Innan jul meddelade hon att hon lämnar SFP och ställer upp för Samlingspartiet i vårens kommunalval.

Fullmäktigegruppen beslutade enhälligt att Heijnsbroek-Wirén inte kan fortsätta som stadsstyrelsens ordförande.

- Vi förde en väldigt bra och konstruktiv diskussion och som det framkommer ur vårt ställningstagande var gruppen enig i sitt uttalande, säger SFP:s gruppordförande Lotte-Marie Uutinen.

SFP anser att kommunalvalsresultatet gäller

Då fullmäktigegrupperna förhandlade om ordförandeposten efter det senaste kommunalvalet, konstaterade de att ordförandeskapet i stadsstyrelsen tillhör SFP.

Det här eftersom SFP fick enkel majoritet i fullmäktige efter kommunalvalet. SFP sitter också på ordförandeposten i stadsfullmäktige.

- Vi ser att det resultatet fortfarande är gällande, säger Lotte-Marie Uutinen.

Fullmäktigegruppen har däremot inte beslutat vem den föreslår att ska ersätta Heijnsbroek-Wirén i stadsstyrelsen.

- Vår målsättning är att träffas inom de närmaste dagarna och under den här veckan få ärendet vidare, så att vi har det klart för oss vem som är vårt följande förslag, säger Uutinen.

Katariina Borup och Lotte-Marie Uutinen
Lotte-Marie Uutinen tror att partiet snabbt hittar en ny ordförandekandidat. Katariina Borup och Lotte-Marie Uutinen Bild: Yle/Helena von Alfthan hälsovård,Lovisa,lotte-marie uutinen

I april 2019 ville Mia Heijnsbroek-Wirén inte längre fortsätta som stadsstyrelsens ordförande i Lovisa, men återvaldes en månad senare eftersom ingen annan partimedlem ville ställa upp.

Uutinen tror att partiet nu hittar en ny ordförande för de återstående fyra månaderna innan kommunalvalet.

- Jag har full tillit till att vi hittar en kompetent ny styrelseordförande.

Uutinen vill inte spekulera kring hur många lämpliga kandidater partier har för tillfället, men säger att det i fullmäktigegruppen finns både erfarna politiker och yngre med andra erfarenheter än bara kommunalpolitik.

- Det handlar om en mångfaldig kompetens som man absolut kan dra nytta av i ett sådant här uppdrag.

Lotte-Marie Uutinen uppger att hon inte har bestämt sig ifall hon själv ställer upp som ordförandekandidat.

- Ordförandeposten är väldigt viktig och hemskt intressant, men jag har ännu inte fattat beslut i frågan.

Heijnsbroek-Wirén respekterar beslutet

I ett pressmeddelande säger Mia Heijnsbroek-Wirén att hon respekterar fullmäktigegruppens beslut.

Heijnsbroek-Wirén kommer att anhålla om avsked från uppdraget som stadsstyrelseordförande och fortsätta som styrelseledamot i Samlingspartiets fullmäktigegrupp.

- Nu blickar jag framåt. Jag hoppas på fortsatt förtroende i kommande kommunalval för att få fortsätta jobba för Lovisa stads bästa och privat satsar jag nu stenhårt på min nygrundade bistro och butik, skriver Heijnsbroek-Wirén.

4.1.2021 kl. 19.10 Artikeln är uppdaterad med kommentarer av fullmäktigegruppens ordförande Lotte-Marie Uutinen och ett pressmeddelande av Mia Heijnsbroek-Wirén.