Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Beroendet av importerade munskydd inom vården oroar – och fyra andra nyheter att ha koll på

Sjukskötare knyter fast ett ansiktsskydd i sjukhusmiljö.
Mellan 600 000 och 800 000 kirurgiska munskydd går åt dagligen inom den finländska vården. Tre fjärdedelar av munskydden är importerade. Sjukskötare knyter fast ett ansiktsskydd i sjukhusmiljö. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Helsingfors universitets centralsjukhus,Jorv sjukhus,Esbo,juli,2020,Helsingfors,sjukhus,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,hälsa,social- och hälsovårdstjänster,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,karantän,Förkylning,influensa,intensivvård,intensivvårdsavdelningar,sjukvård,operation,operationssalar,sjukskötare,koronaviruspandemi,hälso- och sjukvård,epidemier,pandemier,andningsskydd,barnsjukhus,Nya barnsjukhuset,hälsovård,vårdpersonal,medicin,läkare,patientdatasystem,sjukjournaler,patienter,omvårdnad ,Hälso- och sjukvårdsfack,social- och hälsovårdsreformen (sote),SOTE-ICT,Valfrihet av social- och hälsotjänster,patientrum,desinfektion,handdesinfektionsmedel,desinfektionsmedel,ansiktsskydd,handtvagning,handhygien,mun-nässkydd (sjukvård)

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Sjukvården använder främst importerade munskydd

Många inhemska företag har börjat tillverka munskydd, men trots det köps tre fjärdedelar av munskydden inom vården in från andra länder.

Det här är problematiskt, enligt Niklas Teir som är inköpsdirektör vid Vasa centralsjukhus.

– Det är fortsättningsvis en bräcklig situation, vi är alltför beroende av produktionen i Asien. Om situationen blir likadan som i våras är vi tillbaka i ruta ett då de gäller tillgången till skyddsutrustning.

Mellan 600 000 och 800 000 kirurgiska munskydd går åt dagligen inom den finländska vården. Mikko Matikkala vid Försörjningsberedskapscentralen ser inte problematiken kring att använda utländska munskydd.

– Situationen är bättre än i våras och för nästan varje produktgrupp finns en eller flera tillverkare i Finland. Men alla typer av munskydd produceras ännu inte i Finland.

Nu får yrkeshögskolorna samma studerandevård som universiteten

Är du studerande vid en högskola? Från och med i år för du utnyttja tjänsterna vid Studenthälsan. Tidigare har Studenthälsan varit till för endast universitetsstuderande.

– Det gör att studerande överlag blir mer likställda. Alla får rätt till samma hälsovård och det spelar ingen roll om man studerar på universitet eller yrkeshögskola, säger Eliina Sarinko som är styrelseordförande för studerandekåren Novium.

Porträtt av ung kvinna som ler och tittar in i kameran. Hon har en tröja där det står socionom.
Eliina Sarinko vid Novium välkomnar den nya förändringen beträffande Studenthälsan. Porträtt av ung kvinna som ler och tittar in i kameran. Hon har en tröja där det står socionom. Bild: Privat. Studerandekåren Novium,socionom,Eliina Sarinko

För universitetsstuderande medför den nya lagen om högskolestuderandes hälsovård också förändringar. Alla studerande måste nu betala en avgift på 35,80 euro per termin till FPA för vården.

Tidigare har avgiften för Studenthälsan betalats i samband med läsårsanmälan.

Beväringsförbundet kräver möjlighet att rösta i kommunalvalet på garnisonerna

En av coronavirusets påföljder inom armén är att beväringarna tillbringar fler helger än normalt på garnisonerna. Beväringsförbudet uttrycker nu oro för hurudan effekt det här kan få för kommunalvalet i april.

Många av de 12 000 som i dag inleder sin militärtjänstgöring röstar för första gången i det kommande valet och därför vill Beväringsförbundet att deras möjlighet att påverka tryggas.

En text som säger Kommunalval 2017 och en hand som håller i en penna och skriver: Rösta!
Få unga röstade i kommunalvalet år 2017. Valdeltagandet för personer under 25 år var 30 procent. En text som säger Kommunalval 2017 och en hand som håller i en penna och skriver: Rösta! Bild: Yle/Tove Virta Kommunalvalet 2017,Kommunalval,röst (i omröstningar),val (samhälleliga händelser)

– Röstning på garnisonerna, i exempelvis soldathemmen, kunde bli möjligt redan i vår med de arrangemang som redan finns i fängelser och sjukhus. Det är hög tid att också ge beväringar en simpel möjlighet att rösta, säger förbundets ordförande Atte Grönroos.

Enligt förbundet kan coronarestriktionerna vid garnisonerna bidra till att färre röstar då beväringarna under sina få lediga dagar måste använda till tid att förtidsrösta.

USA: Alla tio levande försvarsministrar varnar för militär inblandning i maktskiftet efter Trump

Före detta amerikanska försvarsministrar varnar i ett öppet brev för att dra in militären i maktskiftet efter president Donald Trump.

Den mycket enhälliga och ovanliga opinionen har undertecknats av alla tio levande försvarsministrar i USA. De kräver att försvarsministeriet Pentagon garanterar att maktskiftet blir fredligt.

– Ett fredligt maktskifte är demokratins kännetecken, skriver ministrarna.

James Mattis och Donald Trump skakar hand.
James Mattis var Trumps första försvarsminister, men fick sparken. Han är en av dem som undertecknat det öppna brevet. James Mattis och Donald Trump skakar hand. Bild: EPA/Aude Guerrucci / POOL James Mattis,Donald Trump

Ministrarna, som kommer både från det Demokratiska och Republikanska partiet, kräver också att Pentagons nuvarande, politiskt utnämnda ledning samarbetar med den blivande presidenten Joe Biden.

Bland undertecknarna finns två av Trumps egna försvarsministrar som han har sparkat; James Mattis och Mark Esper.

President Trump pressade delstaten Georgias valansvariga att upphäva valresultatet

Den avgående amerikanske presidenten Donald Trump fortsätter att ifrågasätta valresultatet i höstens presidentval.

Nu försöker han pressa Georgias statssekreterare Brad Raffensperger att vända valresultatet i delstaten. Det framgår i en inspelning av samtalet som Washington Post och nyhetsbyrån AP tagit del av.

– Jag vill bara hitta 11 780 röster, kan president Trump höras säga på inspelningen.

Georgian vaaleista vastaava Brad Raffensperger puhuu vaalipäivän yönä lehdistölle.
Georgias statssekreterare Raffensperger säger på inspelningen flera gånger att han anser att valresultatet från höstens presidentval är korrekt. Georgian vaaleista vastaava Brad Raffensperger puhuu vaalipäivän yönä lehdistölle. Bild: Nathan Posner / AOP Georgia (USA),Presidentvalet i USA 2020,Brad Raffensperger

Delstaten Georgia har redan bekräftat valresultatet, som visar att demokraten Joe Biden vann valet den 3 november med 11 779 röster.

Georgias statssekreterare Raffensperger kan upprepade gånger på inspelningen höras säga, precis som han sagt tidigare, att han anser delstatens redan fastslagna valresultat vara korrekt.

Dagens väder

Det utlovas uppehållsväder och köldgrader i hela landet.

I landets södra och mellersta delar är det mellan 0 och -5 grader, på somliga håll mellan –5 och –12 grader. Svag eller måttlig vind omkring nord.

I landets mellersta del kan molntäcket spricka upp lokalt.

I norr är det mellan -10 och -25 grader. Mest svag vind.

Läs också