Hoppa till huvudinnehåll

Trots hög arbetslöshet i Lovisatrakten får Mahrous Elshawadfi söka efter pizzabagare med ljus och lykta

En man utanför sin restaurang.
Jag vill ha någon som kommer och hjälper, säger Mahrous Elshawadfi. Arkivbild från sommaren. En man utanför sin restaurang. Bild: Yle/Hedvig Sandell vägarbeten,Mahrous Elshawadfi

Det finns en blandning av frustration och förbittring i hans stämma. Mahrous Elshawadfi har i åratal sökt efter personal till de två pizzerior han driver. För tillfället erbjuder han arbete åt två pizzabagare.

- Jag söker duktiga, ärliga att anställa. Sådana som faktiskt vill jobba i stället för att lyfta understöd, säger han.

I november fanns det 1 202 arbetssökande i Lovisatrakten, 153 av dem i Lappträsk. På grund av pandemin har siffrorna nästan fördubblats på ett år.

Ändå har Mahrous Elshawadfi svårt att få tillräckligt med anställda.

- Nu har jag två personer här som lär sig yrket. Från förr finns tre på jobb men fler behövs. Vi borde vara sju allt som allt.

Inne i en pizzeria.
Pizzerian i Lovisa har verkat i två års tid. Inne i en pizzeria. Bild: Mahrous Elshawadfi pizzeria,restauranger,snabbmatsrestauranger,Pizza Carneval Lovisa

Bristen på pizzabagare gör att Mahrous Elshawadfis dagar som företagare blir långa. Sin första pizzeria öppnade han i Lappträsk för 17 år sedan. Den andra har gräddat pizzor åt Lovisaborna i två års tid.

Han kan sin bransch.

- Att lära sig att göra pizza är inte svårt. Ingenting i världen är svårt om du bara vill lära dig. Dessutom har jag alla maskiner som behövs.

Själv lärde Mahrous Elshawadfi sig göra pizza i skolbänken.

- Jag gick i pizzaskola via Pizza Hut i Tyskland. Allt handlar om att göra en bra botten och en god sås. De har smaken i sig.

Mahrous Elshawadfi talar om ett systemfel då han funderar på orsaken till varför det är så svårt att hitta personal.

- Jag vet inte. De är rädda för jobb eller så är de lata. Lönen de skulle få räcker tydligen inte till utan de vill också få understöd från FPA, säger han. Det här gäller både utlänningar och finländare.

Pizza Time Leinelä. Erkan Akgül.
Att lära sig att göra pizza är inte svårt, anser Mahrous Elshawadfi. Pizza Time Leinelä. Erkan Akgül. Bild: Tuomo Björksten/Yle Pizza-Online.fi,pizzeria,pizzerior,invandrare,pizzor

Några gånger har det också hänt att potentiella pizzabagare bett om att få betalt under bordet.

- Jag betalar inte svart utan precis så som lagen säger. Det blir bara att säga adjö trots att det handlar om kunniga pizzabagare.

Näringslivs- och sysselsättningskoordinator Camilla Pihlman i Lovisa förstår Mahrous Elshawadfis frustration.

- Jag förstår honom väl med tanke på situationen. Att ha lediga jobb som ingen vill ha tar nog på humöret, säger hon.

Enligt Camilla Pihlman finns det ingen enskild orsak till situationen.

- Det är en svår fråga. Människors utbildning och lediga arbeten går inte alltid ihop, branschen upplevs kanske som fel. Vi har dessutom en hel del långtidsarbetslösa som behöver specialinriktat stöd i Lovisa.

Det påstådda systemfelet med bidragsfällor ser hon inte som ett stort problem i Lovisa.

- Visst finns det personer som tycker att de inte behöver jobba, men de utgör en väldigt liten minoritet av alla arbetssökande, säger hon.

- Jag vill ha någon som kommer och hjälper, säger Mahrous Elshawadfi. Vi har det trevligt här på jobbet.

Pizzeria med uteservering på gatan.
Pizzeria med uteservering på gatan. Bild: Mahrous Elshawadfi pizzeria,restauranger,snabbmatsrestauranger,Pizza Carneval Lovisa